Home » » PENGENALAN KEPADA EFFECTIVE MICROORGANISMS (EM)

PENGENALAN KEPADA EFFECTIVE MICROORGANISMS (EM)

Written By Idris on Sunday 1 December 2013 | 07:07









LATARBELAKANG
n  Di perkenalkan oleh Prof. Teruo Higa Kolej Pertanian, Universiti Ryukyus, Okinawa, Jepun
n  Teknologi bermula pada tahun 1980
n  Persidangan pertama  - Asia-Pasific Natural Network (APNAN)- 1989
n  APNAN-Malaysia -1990
n  Penyelidikan dijalankan di UPM pada akhir 1990
n  Alternatif kepada amalan pertanian konversional

Apa itu EM ?
n  Kultur campuran microorganisms berfaedah
n  Terdiri daripada kumpulan microorganisms:-
¨  Photosynthetic bacteria
¨  Lactic acid bacteria
¨  Yeasts
¨  Actinomycetes
¨  Fermenting fungi
n  Bukan Baja
n  Bukan racun

Faedah EM

n  Mengalakkan percambahan, pembungaan, pembentukan buah dan keranuman buah
n  Memperbaiki tanah secara fizikal, kimia dan biologi serta mengurangkan patogen dan serangga perosak asal tanah
n  Meningkatkan keupayaan photosynthetic tanaman
n  Memastikan percambahan yang bernas dan kesetabilan tanaman
n  Meningkatkan keberkesanan bahan organik sebagai baja

KEPENTINGAN EM DALAM INDUSTRI
1.       Pertanian

n  Memperkaya kualiti tanah
n  Meningkatkan kesuburan tanaman
n  Meningkatkan kuantiti dan kualiti hasil
n  Mengurangkan perosak, penyakit dan rumpai tanpa menggunakan racun kimia

2.       Penternakan

n  Meningkatkan kesihatan ternakan
n  Meningkatkan kualiti daging, susu dan telur
n  Mengurangkan bau najis

3.       Industri Pembinaan

n  Memperkukuh bancuhan konkrit 
n  Mengurangkan paras toksid sisa pepejal, seperti plastik dan logam

4.       Alam Sekitar
n  Membersihkan pencemaran tanah dan air 
n  Kitar semula sisa pertanian dan ternakan kepada baja berkualiti

JENIS-JENIS EM
1.     a.    Photosynthetic bacteria

n   Rhodopseudomonas, Rhodobacter , R. sphaerolds
n  Bakteria bebas yang menyokong aktiviti microorganism lain.
n  Menggunakan cahaya matahari dan suhu tanah sebagai tenaga untuk mengolah substance dari rembesan akar, bahan organik dan atau gas berbahaya eg hydrogen sulfide kepada amino acids, nucleic acids dan bioactive substances dan gula
n  Metabolik ini akan diserap terus oleh pokok dan dapat meningkatkan pertumbuhan                tanaman
n Metabolik ini juga bertindak sebagai substrate untuk meningkatkan populasi bakteria dan  microorganism berfaedah lain seperti; VA Mycorrhiza (P2O5), Azotobactor (N)


2.      b. Lactic acid bacteria

n  L plantarium, Streptococus lactis, L. casei
n  Menghasilkan lactic acid dari gula dan kabohidrat yang dihasilkan oleh photosynthetic bacteria dan yeast
n  Meningkatkan pengkomposan semula bahan organik yang tidak dapat diurai oleh bakteria lain seperti lignin dan cellulose
n  Merencatkan microorganisma berbahaya seperti fusarium
n  Sebagai agen sterilizer
n  Sebagai agen mineralization

      c.Yis
n  S. cerevisiae, canerda c. utitis, Sacharomyces
n  Mengolah amino acid dan gula kepada bioaktive substances seperti hormon, enzim dan probiotik
n  Menggalakkan sel aktif dan perakaran
n  Menyediakan substrat untuk lactic acid bacteria dan actinomycetes


v     d.  Actinomycetes
n  Propinis bacterium sp, Mikromonospora sp, Streptomyces
n  Struktur actinomcetes adalah perantaraan bakteria dan fungi
n  Menghasilkan antimicrobial dari amino acid dan bahan organik
n  Merencatkan fungi dan bakteria berbahaya
n  Meningkatkan kualiti persekitaran tanah

 e. Fermenting fungi
n  Aspergillus dan penicillium
n  Menghasilkan alkohol, esters dan antimicrobial substance

n  Mengurangkan bau busuk dan mengawal serangga dan ulat berbahaya 

0 comments:

Post a Comment