TEKNOLOGI MEMPROSES ROTI
BAHAN-BAHAN :
1. - 200 GRAM
2. COMPRESSED YEAST - 10 GRAM
3. AIR - 100 - 125 MILILITER
4. GARAM - 1 SUDU TEA
5. GULA - 1/2 SUDU TEA
CARA PROSES :
1.KRIMKAN YIS DENGAN SEDIKIT AIR DAN GULA
2. AYAK TEPUNG DAN GARAM KE DALAM BESEN
3. BUAT LUBANG DI TENGAH TEPONG
4. TUANGKAN YIS KE DALAM DAN TOLAKKAN SEDIKIT TEPUNG MENUTUPI LUBANG TADI.
5. TUTUP BESEN DENGAN KAIN MUSLIN YANG LEMBAB DAN TINGGALKAN DI TEMPAT SUAM SEHINGGA GELEMBONG-GELEMBONG WUJUD.
6. CAMPURKAN AIR YANG BERLEBIHAN DAN GAUL DENGAN TANGAN SEHINGGA MENJADI DOH YANG SEBATI.
7. ULI LAGI DI ATAS PAPAN CANAI
8. TINGGALKAN IA DALAM BESEN DAN TUTUP DENGAN LEMBAB SEHINGGA SAIZ DOH MENJADI DUA KALI GANDA.
9. BILA SAIZ SUDAH DUA KALI GANDA , AMBIL DOH DAN " PUKUL-PUKULKAN " (KNOCK BACK) DAN ULI LAGI DI ATAS PAPAN CANAI.
10. BILA DOH SUDAH LICIN , MASUKKAN KE DALAM TIN YANG SUDAH DISAPU MEJERIN.
11. BAIKI BENTUKNYA
12.BAKAR DALAM OVEN YANG PANAS 210 CELSIUS SELAMA 10 MINIT. KEMUDIAN TURUNKAN SUHU KEPADA 190 CELSIUS SEHINGGA ROTI MASAK ( MASA MEMBAKAR LEBIH KURANG 30 MINIT)
Mesin Penguli Tepung Gandum
0 comments:
Post a Comment