TEKNOLOGI MEMPROSES MEE KUNING
BAHAN-BAHAN :
1. TEPUNG GANDUM - I KILOGRAM
2. GARAM - 25 GRAM
3. BAHAN PENGERAS MEE :
A. AIR ABU - 25 GRAM
B. ATAU SEBESAR IBU JARI - KAPUR MAKAN
C. ATAU SATU SUDU BESAR NATRIUM SILIKAT DAN SATU SUDU TEH SODA ASH
4. AIR BERSIH - 377 MILILITER
5. MINYAK MASAK - 1 CAWAN
6. TELUR - I BIJI
KAEDAH PEMBUATAN :
1. TEPUNG DI AYAK DENGAN PENAPIS TEPUNG GANDUM
2. BANCUH TELUR, BAHAN PENGERAS DAN GARAM DALAM AIR
3. GAUL DAN ULI TEPUNG DENGAN BAHAN BANCUHAN
4. BUAT DOH ATAU KETULAN
5. POTONG DAN LEPERKAN DOH DENGAN ALAT PELEPER
6. MASUKKAN KEPINGAN KE DALAM MESIN PEMBENTUK MEE DAN REBUS HINGGA TERAPUNG ( MASAK).
7. ANGKAT, TOSKAN DAN GAUL DENGAN MINYAK.
8. BUNGKUS DALAM PLASTIK
guna kapur makan?bukan guna air kapur tu saja ke?
ReplyDelete