Pages

Thursday, 31 December 2015




TEKNOLOGI MEMPROSES MEE KUNING

BAHAN-BAHAN :

1.  TEPUNG GANDUM - I KILOGRAM


2. GARAM  - 25 GRAM




3.  BAHAN PENGERAS MEE :


    A. AIR ABU - 25 GRAM




    B.  ATAU  SEBESAR IBU JARI - KAPUR MAKAN 


    C.  ATAU SATU SUDU BESAR NATRIUM SILIKAT DAN  SATU SUDU TEH SODA ASH







4. AIR BERSIH - 377 MILILITER




5. MINYAK MASAK - 1 CAWAN 


6. TELUR - I  BIJI







KAEDAH PEMBUATAN :


1. TEPUNG DI AYAK DENGAN PENAPIS  TEPUNG GANDUM

2. BANCUH   TELUR, BAHAN PENGERAS DAN GARAM DALAM AIR 


3. GAUL DAN ULI  TEPUNG DENGAN  BAHAN BANCUHAN




4. BUAT DOH ATAU KETULAN







5. POTONG DAN LEPERKAN DOH DENGAN ALAT PELEPER




6. MASUKKAN KEPINGAN KE DALAM MESIN PEMBENTUK MEE DAN REBUS HINGGA TERAPUNG ( MASAK).

 


   


7. ANGKAT, TOSKAN DAN GAUL DENGAN MINYAK.






8. BUNGKUS DALAM PLASTIK

1 comment: