Pages

Thursday, 31 December 2015





TEKNOLOGI MEMPROSES ROTI

BAHAN-BAHAN :

1.   - 200 GRAM



2. COMPRESSED YEAST - 10 GRAM





3. AIR - 100 - 125 MILILITER








4. GARAM - 1 SUDU TEA




5. GULA - 1/2 SUDU TEA









CARA PROSES :

1.KRIMKAN YIS DENGAN  SEDIKIT  AIR DAN  GULA 

2. AYAK TEPUNG DAN GARAM  KE DALAM BESEN

3. BUAT LUBANG  DI TENGAH TEPONG

4. TUANGKAN  YIS KE DALAM  DAN TOLAKKAN SEDIKIT  TEPUNG  MENUTUPI LUBANG TADI.

5. TUTUP BESEN  DENGAN  KAIN MUSLIN  YANG LEMBAB  DAN TINGGALKAN DI TEMPAT  SUAM SEHINGGA  GELEMBONG-GELEMBONG  WUJUD.

6. CAMPURKAN AIR  YANG BERLEBIHAN  DAN GAUL DENGAN TANGAN SEHINGGA MENJADI DOH YANG SEBATI.

7. ULI LAGI DI ATAS PAPAN CANAI

8. TINGGALKAN  IA  DALAM BESEN  DAN TUTUP DENGAN LEMBAB  SEHINGGA SAIZ DOH  MENJADI DUA KALI GANDA.

9. BILA SAIZ  SUDAH DUA KALI GANDA , AMBIL DOH DAN " PUKUL-PUKULKAN " (KNOCK BACK) DAN ULI  LAGI DI ATAS PAPAN CANAI.

10. BILA  DOH SUDAH LICIN , MASUKKAN KE DALAM TIN YANG SUDAH DISAPU MEJERIN.

11. BAIKI  BENTUKNYA

12.BAKAR DALAM OVEN  YANG PANAS  210 CELSIUS  SELAMA 10 MINIT. KEMUDIAN  TURUNKAN SUHU KEPADA 190 CELSIUS  SEHINGGA ROTI MASAK ( MASA MEMBAKAR  LEBIH KURANG 30 MINIT)




Mesin Penguli Tepung Gandum






No comments:

Post a Comment