CARA MEMPROSES KETUPAT PULUT MANIS KELANTAN
APA ITU KETUPAT PULUT MANIS ?
Ketupat ialah
sejenis hidangan daripada pulut bersama
ramuan lain seperti santan, kacang dan gula yang dibungkus dengan daun PALAS dan direbus dalam periuk . Sangat terkenal di Malaysia, Indonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.
Pokok Palas
Pucuk palas dibuka daun
CARA MEMBUAT KETUPAT :
BAHAN-BAHAN
1. PULUT - 1 Kilogram
2. Gula - 3 Cawan
3. SECUBIT SERUNDING - DI BUBUH MASA MEMBUNGKUS
4. SANTAN - 2 BIJI KELAPA
5. KACANG PUTIH DIREBUS BERSAMA GARAM DAN GULA SUPAYA KACANG TIDAK PECAH.
CARA MEREBUS KACANG PUTIH:
1. BASUH DENGAN AIR KEMUDIAN RENDAM DALAM AIR SELAMA 5 MINIT.
2. REBUS DENGAN AIR YANG BANYAK DALAM TIGA KALI TAMBAH AIR .
3. BILA KACANG EMPUK, MASUKKAN GARAM DAN GULA. TUTUP SEMALAMAN
CARA MEMASAK PULUT :
1. PULUT DIKUKUS, BILA DIMASAK KELUARKAN ,CAMPUR DENGAN SANTAN YANG DIMASAK DENGAN GULA DAN GARAM TERLEBIH DAHULULU. GAUL-GAUL.
2. KUKUS SEKALI LAGI
3. GAUL DENGAN KACANG PUTIH YANG TELAH EMPUK BILA SELESAI KUKUS KALI KE DUA.
4.SEMASA MEMBUNGKUS, CUBIT SIKIT SERUNDING DAGING
RAJAH : CARA MEMBUNGKUS KETUPAT
Rujuk :
1. Mohd Haire Abd. Razak
0 comments:
Post a Comment