Pages

Sunday, 13 December 2015





CARA MEMPROSES KETUPAT PULUT MANIS KELANTAN

APA  ITU KETUPAT PULUT MANIS  ?


Ketupat ialah sejenis hidangan daripada  pulut bersama ramuan lain seperti santan, kacang  dan gula  yang dibungkus dengan daun PALAS  dan direbus dalam periuk . Sangat  terkenal di MalaysiaIndonesia serta beberapa negara Asia Tenggara lain.


Pokok Palas



Pucuk palas  dibuka daun


CARA MEMBUAT KETUPAT :

BAHAN-BAHAN

1. PULUT  -  1 Kilogram

2. Gula       - 3 Cawan

3. SECUBIT SERUNDING - DI BUBUH  MASA MEMBUNGKUS

4. SANTAN - 2 BIJI KELAPA

5. KACANG PUTIH  DIREBUS BERSAMA GARAM DAN GULA SUPAYA KACANG TIDAK PECAH.


CARA  MEREBUS KACANG  PUTIH:

1. BASUH DENGAN AIR  KEMUDIAN RENDAM DALAM AIR SELAMA 5 MINIT.

2. REBUS DENGAN AIR YANG BANYAK DALAM TIGA KALI TAMBAH AIR . 

3. BILA KACANG EMPUK, MASUKKAN GARAM DAN GULA. TUTUP  SEMALAMAN

CARA MEMASAK  PULUT :

1. PULUT DIKUKUS, BILA DIMASAK KELUARKAN ,CAMPUR DENGAN SANTAN YANG DIMASAK DENGAN GULA DAN GARAM TERLEBIH DAHULULU. GAUL-GAUL.

2. KUKUS SEKALI LAGI

3. GAUL DENGAN KACANG PUTIH YANG TELAH EMPUK BILA SELESAI KUKUS KALI KE DUA.

4.SEMASA  MEMBUNGKUS, CUBIT SIKIT SERUNDING DAGING



RAJAH : CARA MEMBUNGKUS KETUPAT 



Rujuk :

1. Mohd Haire Abd. Razak



No comments:

Post a Comment