Pages

Friday, 11 December 2015



CARA MEMPROSES MAYONES MENGIKUT  alamtanimoden

Apa itu Mayones ?


Mayones atau mayonais (mayonnaise) adalah salah satu jenis sos  yang dibuat dari bahan utama  seperti minyak tanaman , telur ayam dan cuka. Mayones biasanya digunakan sebagai perasa pada makanan seperti  sandwich,burger dan salad

Khasiat Mayones :

Mempunyai kandungan vitamin E yang tinggi. 
Membantu jantung dan fungsi organ paru-paru berjalan dengan betul dan membantu dalam melancarkan peredaran darah.



Alat-alat yang diperlukan 
  • Alat Mixer ( atau boleh juga menggunakan  tangan )
  • Bekas pengadun
  • Bekas menyimpan mayones


Bahan-bahan

  • Kuning telur ( 3 biji )
  • Cuka makan atau air asam limau  - 2 sudu besar
  • Garam secukup rasa
  • Minyak jagung  atau minyak zaitun  - 250 ml
  • Sos Mustard - Sehingga likat
  • Air panas - satu sudu makan
  • Gula - satu sudu teh
  • Boleh campur dengan serbuk lada putih


Cara-cara 

  1. Masukkan kuning telur, mustard, dan garam ke dalam bekas pengadun. 
  2. Adun dengan mixer menggunakan  kecepatan rendah (Low)
  3. Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil mengadun secara bertahap. 
  4. Adun  mayones sampai mengental
  5. Jika adunan sudah mengental dan mengembang sesuai kekentalan yang diinginkan, maka tambahkan air  limau.
  6. Akhirnya masukkan  air panas.
  7. Mayones sudah selesai dibuat
  8. Tuang ke dalam bekas yang bersih  dan siap untuk dihidangkan

No comments:

Post a Comment