CARA MEMPROSES MAYONES MENGIKUT alamtanimoden
Apa itu Mayones ?
Mayones atau mayonais (mayonnaise) adalah salah satu jenis sos yang dibuat dari bahan utama seperti minyak tanaman , telur ayam dan cuka. Mayones biasanya digunakan sebagai perasa pada makanan seperti sandwich,burger dan salad
Khasiat Mayones :
Mempunyai kandungan vitamin E yang tinggi.
Membantu jantung dan fungsi organ paru-paru berjalan dengan betul dan membantu dalam melancarkan peredaran darah.
Alat-alat yang diperlukan
- Alat Mixer ( atau boleh juga menggunakan tangan )
- Bekas pengadun
- Bekas menyimpan mayones
Bahan-bahan
- Kuning telur ( 3 biji )
- Cuka makan atau air asam limau - 2 sudu besar
- Garam secukup rasa
- Minyak jagung atau minyak zaitun - 250 ml
- Sos Mustard - Sehingga likat
- Air panas - satu sudu makan
- Gula - satu sudu teh
- Boleh campur dengan serbuk lada putih
Cara-cara
- Masukkan kuning telur, mustard, dan garam ke dalam bekas pengadun.
- Adun dengan mixer menggunakan kecepatan rendah (Low)
- Masukkan minyak sedikit demi sedikit sambil mengadun secara bertahap.
- Adun mayones sampai mengental
- Jika adunan sudah mengental dan mengembang sesuai kekentalan yang diinginkan, maka tambahkan air limau.
- Akhirnya masukkan air panas.
- Mayones sudah selesai dibuat
- Tuang ke dalam bekas yang bersih dan siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment