Home » » CINCAU ADALAH SEJENIS PRODUK YANG SANGAT BERPOTENSI. KAMI DENGAN IKHLAS MENURUNKAN RESEPI INI KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG alamtanimoden. SUPAYA MEMBERI MANAFAAT DARI SEGI EKONOMI.....

CINCAU ADALAH SEJENIS PRODUK YANG SANGAT BERPOTENSI. KAMI DENGAN IKHLAS MENURUNKAN RESEPI INI KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG alamtanimoden. SUPAYA MEMBERI MANAFAAT DARI SEGI EKONOMI.....

Written By Idris on Thursday 17 December 2015 | 06:44




PROSES PEMBUATAN CINCAU ....BAHAGIAN KE 2


a. Keluarkan   Jelly  :

1. Daun jelly grass kering - 500 gm

2. Air abu  ( Air Kapur)                      - 100 ml - 125 ml

3. Air -   20 - 24 liter

Cara-cara :

1. Bersih daun jelly dari kekotoran
2. Masukkan ke dalam air  yang banyak
3. Bersih dengan tangan 
4. Masukkan ke dalam tapis dan siram dengan air
5. Masukkan ke dalam periuk  dan masukkan air bersih 20 liter.
6. Masukkan air Abu 100 ml
7. Rendam semalaman
8. Masak selama 3 jam sambil dikacau


b.  Pembentukan  Jelly

1. Selepas dimasakkan selama 3 jam, perah supaya keluar Jelly.
2. Tapis jelly
3.  Setelah akstrak diperolehi dan disukat, panaskan sehingga masak. Bila masak ( mendidih ) masukkan  5 peratus tepung kanji ubi keledek yang telah dibancuh dengan air sebanyak 2 kali berat tepung keledek. Dan kacau supaya tidak bergentel.
4.Setelah  masak ( Setelah menjadi cair semula selepas di kacau ), masukan  ke dalam  bekas acuan


Rujukan:

1. MARDI,
2.https://www.youtube.com/watch?v=SOs4KzshBI8

0 comments:

Post a Comment