Home » »

Written By Idris on Sunday 15 November 2015 | 15:27




TEKNOLOGI MEMPROSES SOS CILI







TANAMAN CILI MENJADI SEMAKIN  BERKEMBANG DENGAN PENEMUAN TEKNOLOGI  PERTANIAN YANG MODEN. HASIL TANAMAN CILI BOLEH DITINGKATKAN MELALUI PROSES HASIL CILI. DI ANTARA HASIL CILI YANG BOLEH DI HASILKAN IALAH SOS CILI.  DI ANTARA TEKNOLOGI ASAS UNTUK MENGHASILKAN SOS CILI  ADALAH SEPERTI BERIKUT :

BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK MEMBUAT SOS CILI IALAH :

1. CILI KERING -  1 KILOGRAM


2. GULA PASIR - 5.35 KILOGRAM



3. BAWANG PUTIH - 185 GRAM


4. BAHAN PEMEKAT ( TEPUNG KANJI UBAHSUAI) Modified corn starch  - 600 GRAM CAMPUR 2 LITER AIR



5. CUKA ASLI  ( Acetic acid )( 10 % ) - 1.2 LITER



6. NATRIUM BENZOAT - 12 GRAM



7. AIR UNTUK MENGISAR BAHAN - 6 LITER



MESIN KISAR CILI




8. AIR UNTUK MEMASAK - 5 LITER



KAEDAH UNTUK MEMPROSES SOS CILI:



1. CILI KERING DIBUANG TANGKAI DAN CILI DI BELAH DUA

2. CILI KERING DICUCI KEMUDIAN DIREBUS HINGGA MENDIDIH

3. BASUH CILI DAN TOS DI DALAM PENAPIS

4. KISAR BERSAMA  BAWANG PUTIH DENGAN AIR YANG TELAH DISUKAT

5. MASUKKAN CILI YANG TELAH DIKISAR KE DALAM PERIUK YANG BESAR BERSAMA AIR YANG TELAH DISUKAT UNTUK MEMASAK.

6. MASAK SEHINGGA  KELUAR  AROMA CILI, BAHARULAH DIMASUKKAN GULA, GARAM DAN CUKA.

7. APABILA SUDAH MENDIDIDH, MASUKKAN PEMEKAT YANG TELAH DICAMPUR DENGAN AIR SECARA SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KACAU  RATA HINGGA SEBATI

8. MASAK SEHINGGA KEPEKATAN YANG DIKEHENDAKI, MASUKKAN NATRIUM BENZOAT YANG TELAH LARYTKAN DENGAN AIR

9.KACAU RATA KEMUDIAN MATIKAN API

10.TERUS BOTOLKAN SEMASA PASELAMAT MENCUBA


SELAMAT MENCUBA 


Rujukan :

MARDI



0 comments:

Post a Comment