TEKNOLOGI MEMPROSES KACANG GORENG BERTEPUNG
1. PENDAHULUAN
KACANG GORENG BERTEPUNG ADALAH SEJENIS MAKANAN RINGAN (SNACK) YANG DISEDIAKAN DARI BIJI KACANG TANAH. IANYA SENANG DIHASILKAN MENERUSI PERALATAN-PERALATAN ASAS YANG MUDAH SERTA SENANG DIKENDALIKAN DI PERINGKAT KECILAN ATAU BESAR.
2. PEMPROSESAN :
2.1 BAHAN MENTAH
a. BIJI KACANG TANAH - 1 Kilogram
b. TELUR AYAM - 2 Biji
c. TEPUNG GANDUM - 0.5 Kilogram
d. BAWANG PUTIH - 8 Gram
e. GULA HALUS - 70 Gram
f. GARAM DEBU - 15 Gram
g. SERBUK PERASA - 5 Gram
h. MINYAK MASAK - 3.5 Kilogram
2.2 KAEDAH MEMPROSES
a. CUCI KACANG TANAH MENTAH ( TANPA KULIT) YANG SERAGAM BESARNYA
b. TOSKAN
c. BAHAN PERENCAH DIHANCURKAN HINGGA SEBATI
d. GAUL KACANG DENGAN BAHAN PERENCAH SELAMA SETENGAH JAM.
e. TAMBAH TEPUNG SEDIKITDEMI SEDIKIT DAN GAUL HINGGA MENYALUTI KACANG.
f. GORENG DALAM MINYAK (DEEP FRIED) BERSUHU 150 DARJAH CELCIUS SELAMA 4 MINIT
g. KELUARKAN KACANG DARI KUALI DAN TOS MINYAKNYA.
h. TIMBANG DAN BUNGKUS
SELAMAT MENCOBA.......
RUJUKAN:
1. MARDI
2. PENGALAMAN PENULIS
1. PENDAHULUAN
KACANG GORENG BERTEPUNG ADALAH SEJENIS MAKANAN RINGAN (SNACK) YANG DISEDIAKAN DARI BIJI KACANG TANAH. IANYA SENANG DIHASILKAN MENERUSI PERALATAN-PERALATAN ASAS YANG MUDAH SERTA SENANG DIKENDALIKAN DI PERINGKAT KECILAN ATAU BESAR.
2. PEMPROSESAN :
2.1 BAHAN MENTAH
a. BIJI KACANG TANAH - 1 Kilogram
b. TELUR AYAM - 2 Biji
c. TEPUNG GANDUM - 0.5 Kilogram
d. BAWANG PUTIH - 8 Gram
e. GULA HALUS - 70 Gram
f. GARAM DEBU - 15 Gram
g. SERBUK PERASA - 5 Gram
h. MINYAK MASAK - 3.5 Kilogram
2.2 KAEDAH MEMPROSES
a. CUCI KACANG TANAH MENTAH ( TANPA KULIT) YANG SERAGAM BESARNYA
b. TOSKAN
c. BAHAN PERENCAH DIHANCURKAN HINGGA SEBATI
d. GAUL KACANG DENGAN BAHAN PERENCAH SELAMA SETENGAH JAM.
e. TAMBAH TEPUNG SEDIKITDEMI SEDIKIT DAN GAUL HINGGA MENYALUTI KACANG.
f. GORENG DALAM MINYAK (DEEP FRIED) BERSUHU 150 DARJAH CELCIUS SELAMA 4 MINIT
g. KELUARKAN KACANG DARI KUALI DAN TOS MINYAKNYA.
h. TIMBANG DAN BUNGKUS
SELAMAT MENCOBA.......
RUJUKAN:
1. MARDI
2. PENGALAMAN PENULIS