Pages

Sunday, 31 January 2016

TEKNOLOGI  MEMPROSES KACANG GORENG  BERTEPUNG


1. PENDAHULUAN 

                    KACANG GORENG BERTEPUNG ADALAH SEJENIS MAKANAN RINGAN (SNACK) YANG DISEDIAKAN DARI BIJI KACANG TANAH. IANYA SENANG DIHASILKAN MENERUSI PERALATAN-PERALATAN ASAS YANG MUDAH SERTA  SENANG DIKENDALIKAN DI PERINGKAT KECILAN ATAU BESAR.

2. PEMPROSESAN :

     2.1  BAHAN  MENTAH


           a. BIJI KACANG TANAH  -  1  Kilogram





           b. TELUR AYAM               -  2  Biji





           c. TEPUNG  GANDUM     - 0.5 Kilogram





           d. BAWANG PUTIH          - 8  Gram



           e. GULA HALUS                -  70 Gram





           f. GARAM DEBU               - 15  Gram







           g. SERBUK PERASA         -  5 Gram



           h. MINYAK MASAK          - 3.5 Kilogram







      2.2   KAEDAH MEMPROSES


            a.  CUCI  KACANG TANAH  MENTAH ( TANPA KULIT) YANG SERAGAM                                    BESARNYA                          

            b.  TOSKAN

            c.   BAHAN PERENCAH DIHANCURKAN HINGGA SEBATI

            d.   GAUL KACANG DENGAN BAHAN PERENCAH SELAMA SETENGAH  JAM.

            e.   TAMBAH TEPUNG SEDIKITDEMI SEDIKIT  DAN GAUL HINGGA                                        MENYALUTI  KACANG.

            f.     GORENG DALAM MINYAK (DEEP FRIED) BERSUHU  150 DARJAH                                  CELCIUS   SELAMA 4 MINIT
                    

            g.    KELUARKAN KACANG DARI KUALI DAN TOS MINYAKNYA.

            h.    TIMBANG DAN BUNGKUS


SELAMAT MENCOBA.......





RUJUKAN:

1. MARDI
2. PENGALAMAN PENULIS 



Thursday, 28 January 2016




TEKNOLOGI MEMPROSES BEPANG KACANG TANAH


PENDAHULUAN :

BEPANG KACANG ADALAH SATU DARIPADA BERBAGAI HASIL MAKANAN RINGAN YANG BOLEH DISEDIAKAN DARI BIJI KACANG TANAH. IANYA SANGAT DI SUKAI  OLEH SEGOLONGAN BESAR KANAK-KANAK SERTA KAUM DEWASA DISEBABKAN  HASIL TERSEBUT MANIS SERTA RANGUP.
                   SEBAGAIMANA HASIL KACANG GORENG BERTEPUNG, HASIL INI JUGA SUDAH DISEDIAKAN DIPERINGKAT KECILAN ATAU BESAR.

 CARA PEMPROSESAN :

1.1  BAHAN-BAHAN MENTAH 

      1. BIJI KACANG  TANAH     -   1 Kilogram

      2. GULA   -   1  Kilogram

      3.  BIJAN   -  200 Gram

      4. GLUKOS SIRAP ( 81.2 Brix atau 43 darjah Baume) -    206.8 Gram ( 4 sudu besar)

      5. Air                      - 120 mililiter

      6 . CUKA MAKAN ,  20 mililiter

      7. MARGERIN ATAU MINYAK MAKAN - UNTUK DI SAPU PADA ACUAN.


1.2  ALAT-ALAT YANG DIPERLUKAN

      1. TALAM   LEPER BERURUKAN 0.5 Inci x 9 inci x 28 inci


     2. ROLLER   9 inci PANJANG


2.3  TEKNIK MEMPROSES :


      1. KACANG DIPILIH DAN DIGORENG

      2. KULIT DIBUANG DAN KACANG KACANG DUA ATAU DIPOTONG

      3.  SIRAP DIMASAK ( GULA  +  AIR + CUKA + GLUKOSE SIRAP ) SEHINGGA 165 ◦                    Celsius

      4.  SAMBIL MENUNGGU SIRAP SIAP , KACANG DIPANAS SUPAYA CAMPURAN                      KACANG DAN SIRAP TIDAK  CEPAT SEJUK.

     5.   AIR SIRAP, KACANG DAN BIJIAN DICAMPUR DAN DITUANG KE DALAM TALAM  YANG DICAMPUR DENGAN MARGERINE ATAU MINYAK SAYURAN DAN DIGALAK SEMASA PANAS.

     6.   POTONG SEMASA PANAS   ( BESAR 1 INCI X  2 INCI X 0.5 INCI)

     7.  BIARKAN SEJUK DAN SIMPAN DALAM BEKAS KEDAP UDARA


     8.  BUNGKUS DALAM PLASTIK PP ( POLIPROPOLINE 0.08 milimeter TEBAL)
  



SELAMAT MENCOBA ....


Tuesday, 19 January 2016

KAEDAH PEMPROSESAN KACANG MENGELEMBU

1. Kacang tanah ditimbang

2. Kacang ini dibasuh untuk menghilangkan  bahan kotor, kemudian ditoskan  dan dipilih untuk mengasingkan kacang yang rosak.

3. Kacang tersebut kemudian direbus di dalam air mendidih yang mengandungi 10% garam dan 0.02% Allum, selama 15 - 20 minit atau sehingga biji kacang telah separuh atau tiga suku masak.

4. Setelah masak, kacang tersebut ditoskan.

5. Kacang tanah kemudian diisikan ke dalam alat pengering. Pengeringan awal dijalankan pada suhu 50% sehingga peratus kelembapan biji kacang turun kepada 8 - 9%.

6. Pengeringan seterusnya dijalankan pada suhu  70◦ C sehingga peratus kelembapan kacang turun kepada 2 - 3 %. Operasi alat pengering kemudian dihentikan.

7. Kacang  mengelembu yang dihasilkan kemudian digredkan untuk menyeragamkan hasil keluaran.

8. Hasil siapa dibungkus .

Sunday, 17 January 2016

RAHSIA KACANG TANAH ( BAHAGIAN 1 )



Kacang tanah (Arachis hypogaea L.) adalah tanaman  legum anggota suku Fabaceae , serta menjadi kacangan kedua terpenting  KACANG SOYA  . Tanaman  tersebut  berasal dari benua Amerika .Tumbuh secara perdu setinggi 30 hingga 50 cm (1 hingga 1½ kaki) dengan daun-daun kecil tersusun .   
Tanaman ini berasal dari negara  Brazil , namun saat ini telah tersebar  ke seluruh dunia yang beriklim tropika atau subtropika .  Masuknya tanaman  kacang tanah ke Indonesia pada abad ke-17 adalah  dibawa oleh pedagang-pedagang Spanyol,Cina,atau Portugis sewaktu melakukan pelayarannya dari Mexico  ke Maluku setelah tahun 1597.  Pada tahun 1863 Holle membawa  tanaman  Kacang Tanah dari Inggris dan pada tahun 1864.  Scheffer membawa  pula tanaman  Kacang Tanah dari Mesir .Republik Rakyat Tiongkok dan India kini merupakan penghasil kacang tanah terbesar dunia.

KANDUNGAN KACANG TANAH :
Protein: Triptofan, Leusin, Lisin, Arginin dan Asid  Glutamat
Vitamin : B1, B3, B5, B6, B9, Vitamin C
Mineral: Kalsium, Zat Besi, Magnesium, Posphorus, dan masih banyak lagi.
KHASIAT KACANG TANAH :

1. Mengurangi  resiko Kanser Usus

manfaat-kacang-tanahKacang tanah bisa mengurangi risiko kanser usus, terutama  bagi wanita. Memakan kacang tanah sebanyak  2 sendok makan setiap hari dapat menurunkan resiko kanser bagi  wanita sebanyak 58% dan bagi  lelaki  sebanyak  27%.
Bagi para wanita, ini adalah manfaat kacang tanah yang paling besar. 

2. Mengurangi Risiko Stroke


Kacang tanah mengandung antioksidan yang dikenal dengan resveratrol. Bahan  aktif ini deketahui dapat meningkatkan produksi senyawa nitrat oksida dalam tubuh, sehingga khasiat kacang tanah berguna untuk mengurangi resiko stroke.

3. Dapat Menurunkan Berat Badan


Para wanita yang makan kacang tanah sekurang-sekurangnya  2 kali seminggu cenderung terhindar dari  obesiti (pengumpulan lemak)  dibandingkan dengan mereka yang tidak mengunakan i kacang tanah. Bahkan kacang yang sudah dibuat  selai  (mengelembu) diketahui mengurangi peluang kenaikan berat badan.

4. Mengontrol Kadar Gula Darah


Zat Mangan  dalam kacang memiliki fungsi untuk membantu penyerapan kalsium, lemak dan karbohidrat serta mengatur kadar gula dalam darah.

5. Mengurangi Kerut Pada Wajah

Kacang tanah mengandung asid  lemak yang cukup banyak, yang berfungsi untuk sel saraf di dalam otak.  Sel saraf otak yang sehat akan membuat anda boleh  mengawal  stress  , sehingga mengurangi kemungkinan munculnya kerutan pada kulit.

6. Melawan kesan  Penuaan 

 Zat fitokimia yang sama juga ditemukan pada anggur dan wine. Mengikut pemerhatian menunjukkan  bahwa  tersebut  boleh  meningkatkan penyerapan gula dari dalam darah dan  melambatkan proses  penuaan .

7. Menjadikan Kulit Lebih halus dan cantik 

Kerusakan kulit adalah akibat dari terjadinya pengoksidan  pada kulit. Ini adalah suatu proses kimia, dimana molekul yang disebut radikal bebas “mencuri” elektron dari sel kulit yang sehat. Vitamin E pada kacang tanah dapat melindungi sel kulit kita dari  kesan pengoksidanan . Vitamin E juga melindungi kulit dari paparan sinar ultraviolet yang menyebabkan terbakarnya kulit. Hasilnya adalah kulit  menjadi halus dan cantik . 

8. Menghilangkan Bekas Luka

Beta karotena sejenis bahan   anti oksidan yang ditemui pada kacang tanah merupakan zat yang sangat penting bagi kesehatan kulit. Beta karotena dapat diubah menjadi vitamin A dalam tubuh yang berfungsi untuk membantu dalam pertumbuhan sel kulit baru dan memperbaiki jaringan kulit yang rusak. Hal ini menyebabkan khasiat kacang tanah dapat membantu menyembuhkan luka dan menghilangkan bekas luka dengan lebih cepat.

9. Sebagai Anti kelemumur

Cobalah campurkan satu sendok makan minyak kacang dengan beberapa titis jeruk nipis dan teh dalam satu mangkuk. Lumurkan  ke kulit kepala anda. Biarkan selama beberapa waktu, dan bilas dengan air. Ini adalah salah satu khasiat kacang tanah, sebagai antiseptik natural untuk menghilangkan kelemumur.

10. Sebagai Aromaterapi


Cobalah tumbuk kacang tanah dan panaskan dalam kuali tanpa minyak hingga mengeluarkan minyak. Minyak kacang ini memiliki aroma yang ringan dan khas. Sangat cocok untuk dipakai sebagai minyak aromaterapi, yang bisa merilekskan badan jika dipakai untuk mengurut.

11. Meningkatkan Daya Ingat

Apakah Zat yang ada di dalam kacang, dan disebut sebagai makanan untuk  otak? Itu adalah Niasin @ Vitamin B3. Zat ini diketahui bisa meningkatkan kerja otak dan menambah daya ingat. 

12. Mengurangi Rambut Gugur

Vitamin C dalam kacang tanah membantu produksi kolagen, yang menjaga jaringan sel dalam rambut agar tidak mudah patah dan gugur. Kacang tanah juga mengandung l-arginine yang digunakan dalam perawatan kebotakan pada pria. Asam omega 3 juga dapat menguatkan folikel rambut dan akar rambut serta memicu pertumbuhan rambut.




Di antara  bahan makanan yang populer  di Malaysia  yang berasdaskan kacang soya ialah 

a.  Kacang goreng 


b. Kacang mengelembu. 




c. Mentega 





d. Bepang kacang 




c Cokelat, 





d. Biskut  


BERSAMBUNG KE BAHAGIAN 2... CARA PROSES HASIL KACANG TANAH......................

RUJUKAN :

1. MARDI 
2. PENGALAMAN PENULIS


Monday, 11 January 2016



      




TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL SARSI

BAHAN-BAHAN :

1. GULA -  3 KILOGRAM




















2. AIR    -  2.4 LITER
























3. PERISA SARSI  - 8.1 MILILITER






















4. NATRIUM BENZOAT - 2.4 GRAM



















6. ASID SITRIK     - 3.96 GRAM



















7. KARAMEL     - 32.28  MILILITER



















KAEDAH:


1. GULA, ASID SITRIK, KARAMEL , PERASA SARI DAN  NATRIUM BENZOAT DIMASUKKAN KE DALAM AIR YANG  TELAH DIMASAK / DIRAWAT.

2. KACAU HINGGA SEBATI

3. MASUKKAN KE DALAM BOTOL

4. LABELKAN






RUJUKAN :

1. PENGALAMAN PENULIS

2. MARDI

3. INSTITUT PERTANIAN MALAYSIA




Monday, 4 January 2016





TEKNOLOGI  MEMPROSES  TEMPE

BAHAN-BAHAN:

Kacang Soya -  1 kg
Inokulum  ( ibu tempe)  -  10 gram
Daun Pisang , ketapang, rambai atau plastik (berlubang)

KAEDAH 1:

1.BASUH KACANG SOYA DAN RENDAM DI DALAM AIR SEMALAMAN

2. KEMUDIAN BASUH DENGAN AIR BERSIH DAN SIRAM

3. REBUS SEHINGGA EMPOK SELAMA SATU JAM

4. BUANG KULIT KACANG SOYA DAN TOSKAN AIRNYA HINGGA KERING. PASTIKAN BETUL-BETUL KERING SEBELUM DIGAUL DENGAN INOKULUM. SEDIKIT TEPUNG GANDUM BOLEH DICAMPUR UNTUK MERESAPKAN AIR YANG BERLEBIHAN.

5. GAUL DENGAN INOKULUM  DENGAN KADAR 1 % ( 1 GRAM INOKULUM BAGI TIAP-TIAP 100 GRAM KACANG TIMBANGKAN KERING). TEMPE YANG TELAH JADI BOLEH DIKERINGKAN DAN DITUMBUK/ BLEND  HALUS UNTUK DIGUNAKAN SEBAGAI IBU  INOKULUM.

6. BUNGKUS DAN PERAM SELAMA 24 JAM.  SELEPAS 24 JAM KACANG TERSEBUT AKAN DISALUT OLEH KULAT BEWARNA PUTIH DAN SEDIA UNTUK DIMASAK.


FAEDAH TEMPE:


  • Tempe mengandung sumber protein bebas lemak dan sesuai untuk mereka yang sedang diet. Kandungan proteinnya terdiri dari 18 jenis protein dan Asid  Amino
  • Tempe dapat meningkatkan kadar HDL. Kadar kolesterol baik dalam darah ini terbukti mampu membuat kolesterol jahat berkurang dan menekan serta mengeluarkannya dari dalam tubuh.
  • Tempe dapat mencegah beberapa penyakit degeneratif
  • Tempe dapat membuat jantung tetap sehat karena mampu meningkatkan kadar kolesterol baik di tubuh.
  • Tempe memiliki kandungan serat yang mampu mengikat racun dan kolesterol penyebab kanser
  • Tempe memiliki kandungan serat yang boleh memperbaiki jalannya kandungan pencernaan dalam tubuh
  • Tempe mengandung serat dan kandungan protein yang terbukti mampu mencegah naiknya kadar gula darah yang baik untuk penderita diabetes
  • Tempe mampu mencegah penyakit kekurangan darah atau anemia karena tingginya kandungan mineral dan mudah diserap darah
  • Tempe mampu menjaga tulang tetap kuat dan mencegah penyakit osteoporosis
  • Tempe mampu menangkal adanya radikal bebas karena antioksidan dan antibakteri yang dikandungnya
  • Tempe memiliki zat penawar antidotum atau anti keracunan logam berat, sehingga mampu mengatasi gejala keracunan
  • Tempe mengandung ion-ion positif yang baik seperti pada telur dan kandungan gizi hewani lain misalnya susu
  • Tempe baik untuk dikonsumsi semua usia karena berbagai kandungan yang telah diterangkan di atas
  • Tempe mengandung banyak vitamin terutama sumber vitamin B karena bermanfaat untuk metabolisme sel darah merah, meningkatkan kekebalan dan fungsi sistem syaraf
  • Tempe baik untuk kesehatan kulit dan otot karena mengTempeandung vitamin
  • Tempe memiliki zat antibiotik dan antibakteri pencegah E-coli sehingga baik untuk mencegah diare dan kolera
  • Tempe memiliki kandungan untuk menurunkan lipid atau lemak dalam darah