Pages

Monday, 11 January 2016



      




TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL SARSI

BAHAN-BAHAN :

1. GULA -  3 KILOGRAM




















2. AIR    -  2.4 LITER
























3. PERISA SARSI  - 8.1 MILILITER






















4. NATRIUM BENZOAT - 2.4 GRAM



















6. ASID SITRIK     - 3.96 GRAM



















7. KARAMEL     - 32.28  MILILITER



















KAEDAH:


1. GULA, ASID SITRIK, KARAMEL , PERASA SARI DAN  NATRIUM BENZOAT DIMASUKKAN KE DALAM AIR YANG  TELAH DIMASAK / DIRAWAT.

2. KACAU HINGGA SEBATI

3. MASUKKAN KE DALAM BOTOL

4. LABELKAN






RUJUKAN :

1. PENGALAMAN PENULIS

2. MARDI

3. INSTITUT PERTANIAN MALAYSIA




1 comment:

  1. Blog ni best-lah, informatif. Jazakaullah, syukuran jazillan. Terimakasih.

    ReplyDelete