Pages

Sunday, 31 January 2016

TEKNOLOGI  MEMPROSES KACANG GORENG  BERTEPUNG


1. PENDAHULUAN 

                    KACANG GORENG BERTEPUNG ADALAH SEJENIS MAKANAN RINGAN (SNACK) YANG DISEDIAKAN DARI BIJI KACANG TANAH. IANYA SENANG DIHASILKAN MENERUSI PERALATAN-PERALATAN ASAS YANG MUDAH SERTA  SENANG DIKENDALIKAN DI PERINGKAT KECILAN ATAU BESAR.

2. PEMPROSESAN :

     2.1  BAHAN  MENTAH


           a. BIJI KACANG TANAH  -  1  Kilogram





           b. TELUR AYAM               -  2  Biji





           c. TEPUNG  GANDUM     - 0.5 Kilogram





           d. BAWANG PUTIH          - 8  Gram



           e. GULA HALUS                -  70 Gram





           f. GARAM DEBU               - 15  Gram







           g. SERBUK PERASA         -  5 Gram



           h. MINYAK MASAK          - 3.5 Kilogram







      2.2   KAEDAH MEMPROSES


            a.  CUCI  KACANG TANAH  MENTAH ( TANPA KULIT) YANG SERAGAM                                    BESARNYA                          

            b.  TOSKAN

            c.   BAHAN PERENCAH DIHANCURKAN HINGGA SEBATI

            d.   GAUL KACANG DENGAN BAHAN PERENCAH SELAMA SETENGAH  JAM.

            e.   TAMBAH TEPUNG SEDIKITDEMI SEDIKIT  DAN GAUL HINGGA                                        MENYALUTI  KACANG.

            f.     GORENG DALAM MINYAK (DEEP FRIED) BERSUHU  150 DARJAH                                  CELCIUS   SELAMA 4 MINIT
                    

            g.    KELUARKAN KACANG DARI KUALI DAN TOS MINYAKNYA.

            h.    TIMBANG DAN BUNGKUS


SELAMAT MENCOBA.......





RUJUKAN:

1. MARDI
2. PENGALAMAN PENULIS 



No comments:

Post a Comment