Pages

Sunday, 7 February 2016




TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL NANAS 



PENGENALAN:

Nanas adalah buah yang mengandung air yang tinggi .

Rasanya sangat  lazat dan menyegarkan.


 Buahnya  yang berwarna kuning cerah ini juga banyak 

mengandungi  bahan vitamin, mineral, antioksidan, dan 

enzim yang menolong manusia dalam proses  pencernaan, 

meredakan asid , mengurangi peradangan, dan 

membantu memecah protein . 


Nanas (An an as comosus) sejenis tanaman tropika yang 

dipercayai berasal dari Bahagian Timur Amerika Selatan. la 

diperkenalkan di Tanah Melayu pada abad ke 16 oleh orang-

orang Portugis. Selaras dengan perkembangan tanaman

 getah, pada tahun 1921 nanas mula ditanam di Singapura,

Johor dan Selangor sebagai tanaman kontan. Tanaman

 nanas terus berkembang dan diusahakan secara

 perladangan di kawasan tanah gambut terutamanya di 

Johor.




Malaysia merupakan salah satu negara pengeluar utama


 nanas dunia selain daripada Thailand, Filipina, Indonesia

, Hawaii, Ivory Coast, Kenya, Brazil, Taiwan, Australia, India

 dan Afrika Selatan. Buah nanas yang dikalengkan

mempunyai pasaran yang tinggi di negara-negara seperti

 Jepun, Amerika Syarikat, Negara-Negara Kesatuan Ekonomi

 Eropah, Asia Barat dan Singapura.


KULTIVAR NANAS :


1. NANAS SERAWAK 




2.NANAS MASPINE





3. NANAS YANKEE




4.NANAS GANDUL







5.NANAS MORIS


KANDUNGAN  NANAS YANG LUAS BIASA

  • Mengandung vitamin A  dan  beta-karoten yang tinggi, berfungsi  untuk melindungi mata dari degenerasi makula, mencegah kanser paru-paru dan kanser rongga mulut.
  • Penuh dengan vitamin C, flavonoid, dan antioksidan, bagi meningkatkan sistem ketahanan tubuh, menghancurkan radikal bebas, melawan pilek, flu dan virus, menjaga kesihatan gusi, dan melindungi terhadap penyakit periodontal dan kanser mulut. Mendukung sintesis kolagen, dan menjaga kesehatan pembuluh darah.
  • Mengandung Vitamin B1 (Thiamin) untuk mengubah karbohidrat menjadi tenaga, memperkuat otot, dan meningkatkan fungsi sistem saraf .
  • Mengandung unsur Fosforus yang berfungsi menjadikan tulang dan gigi yang kuat, menghentikan proses osteoporosis.
  • Merngandung Kalium untuk mengatur tekanan darah dan melancarkan fungsi ginjal.
  • Mangan, yaitu mineral penting tidak dapat dibuat oleh tubuh juga terdapat dalam buah nenas . Mangan menolong dalam perkembangan fungsi tulang, mempercepatkan penyembuhan luka, meningkatkan  kesehatan kulit, memperkuat sistem kekebalan tubuh, dan menstabilkan gula darah untuk mencegah diabetes dan gangguan metabolisme.

MENGANDUNGI ENZIM  'KHUSUS'

Nanas mengandung enzim khusus yang disebut dengan 
Bromelain yang memiliki sifat-sifat anti-inflamasi, bahkan
 memiliki khasiat yang tak kalah dengan obat-obatan 
MUJARAB  seperti NSAID dan steroid, terutama jika 
bromelain  digabungkan  dengan rempah-rempah
seperti kunyit  (kurkumin). Bromelain berkhasiat mengurangi 
gout dan sebagian besar jenis  arthritis, mengurangi sakit 
tenggorokan, menghentikan perkembangan tumor baru dan 
mengurangkan kan kanser,mengurangi pembengkakan
selepas  pembedahan   dan enzim pelengkap untuk 
mempercepat proses pencernaan dan motilitas usus.

KHASIAT LAIN BUAH NANAS :

  • Mengatur kelenjar tiroid 
  • Mengurangi pembengkakan tenggorokan akibat bronkitis dan asma
  • Menurunkan tekanan darah.
    Mengeluarkan parasit dari hati dan usus
  • Meredakan sembelit
  • Mencegah mual
  • Rendah kalori untuk menurunkan berat badan
  • Mengandung pektin tinggi yang membantu mengeluarkan logam berat dan racun dalam tubuh
  • Mengandung agen Anti pembekuan darah

CARA MENGGUNAKAN NANAS :


1. MAKAN MENTAH





2.  DALAM HIDANGAN -





3. MAKAN DALAM TIN





4. KORDIAL NANAS 





Pada bahagian ke 2 , kami akan menerangkan cara 

memproses kordial Nanas....





Rujukan :

1.http://www.carakhasiatmanfaat.com/artikel/inilah-khasiat-buah-nanas-yang-jarang- diketahui-orang.html 

2. MARDI

3. Pengalaman Penulis 

4. Lembaga Perindustarian Nanas Negara




No comments:

Post a Comment