TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL NANAS
PENGENALAN:
Nanas adalah buah yang mengandung air yang tinggi .
Rasanya sangat lazat dan menyegarkan.
Buahnya yang berwarna kuning cerah ini juga banyak
mengandungi bahan vitamin, mineral, antioksidan, dan
enzim yang menolong manusia dalam proses pencernaan,
meredakan asid , mengurangi peradangan, dan
membantu memecah protein .
Nanas (An an as comosus) sejenis tanaman tropika yang
dipercayai berasal dari Bahagian Timur Amerika Selatan. la
diperkenalkan di Tanah Melayu pada abad ke 16 oleh orang-
orang Portugis. Selaras dengan perkembangan tanaman
getah, pada tahun 1921 nanas mula ditanam di Singapura,
Johor dan Selangor sebagai tanaman kontan. Tanaman
nanas terus berkembang dan diusahakan secara
perladangan di kawasan tanah gambut terutamanya di
Johor.
Malaysia merupakan salah satu negara pengeluar utama
nanas dunia selain daripada Thailand, Filipina, Indonesia
, Hawaii, Ivory Coast, Kenya, Brazil, Taiwan, Australia, India
dan Afrika Selatan. Buah nanas yang dikalengkan
mempunyai pasaran yang tinggi di negara-negara seperti
Jepun, Amerika Syarikat, Negara-Negara Kesatuan Ekonomi
Eropah, Asia Barat dan Singapura.
KULTIVAR NANAS :
1. NANAS SERAWAK
2.NANAS MASPINE
3. NANAS YANKEE
4.NANAS GANDUL
5.NANAS MORIS
KANDUNGAN NANAS YANG LUAS BIASA
- Mengandung vitamin A dan beta-karoten yang tinggi, berfungsi untuk melindungi mata dari degenerasi makula, mencegah kanser paru-paru dan kanser rongga mulut.
- Penuh dengan vitamin C, flavonoid, dan antioksidan, bagi meningkatkan sistem ketahanan tubuh, menghancurkan radikal bebas, melawan pilek, flu dan virus, menjaga kesihatan gusi, dan melindungi terhadap penyakit periodontal dan kanser mulut. Mendukung sintesis kolagen, dan menjaga kesehatan pembuluh darah.
- Mengandung Vitamin B1 (Thiamin) untuk mengubah karbohidrat menjadi tenaga, memperkuat otot, dan meningkatkan fungsi sistem saraf .
- Mengandung unsur Fosforus yang berfungsi menjadikan tulang dan gigi yang kuat, menghentikan proses osteoporosis.
- Merngandung Kalium untuk mengatur tekanan darah dan melancarkan fungsi ginjal.
- Mangan, yaitu mineral penting tidak dapat dibuat oleh tubuh juga terdapat dalam buah nenas . Mangan menolong dalam perkembangan fungsi tulang, mempercepatkan penyembuhan luka, meningkatkan kesehatan kulit, memperkuat sistem kekebalan tubuh, dan menstabilkan gula darah untuk mencegah diabetes dan gangguan metabolisme.
MENGANDUNGI ENZIM 'KHUSUS'
Nanas mengandung enzim khusus yang disebut dengan
Bromelain yang memiliki sifat-sifat anti-inflamasi, bahkan
memiliki khasiat yang tak kalah dengan obat-obatan
MUJARAB seperti NSAID dan steroid, terutama jika
bromelain digabungkan dengan rempah-rempah
seperti kunyit (kurkumin). Bromelain berkhasiat mengurangi
gout dan sebagian besar jenis arthritis, mengurangi sakit
tenggorokan, menghentikan perkembangan tumor baru dan
mengurangkan kan kanser,mengurangi pembengkakan
selepas pembedahan dan enzim pelengkap untuk
mempercepat proses pencernaan dan motilitas usus.
KHASIAT LAIN BUAH NANAS :
- Mengatur kelenjar tiroid
- Mengurangi pembengkakan tenggorokan akibat bronkitis dan asma
- Menurunkan tekanan darah.
Mengeluarkan parasit dari hati dan usus - Meredakan sembelit
- Mencegah mual
- Rendah kalori untuk menurunkan berat badan
- Mengandung pektin tinggi yang membantu mengeluarkan logam berat dan racun dalam tubuh
- Mengandung agen Anti pembekuan darah
CARA MENGGUNAKAN NANAS :
1. MAKAN MENTAH
2. DALAM HIDANGAN -
3. MAKAN DALAM TIN
4. KORDIAL NANAS
Pada bahagian ke 2 , kami akan menerangkan cara
memproses kordial Nanas....
Rujukan :
1.http://www.carakhasiatmanfaat.com/artikel/inilah-khasiat-buah-nanas-yang-jarang- diketahui-orang.html
2. MARDI
3. Pengalaman Penulis
4. Lembaga Perindustarian Nanas Negara
No comments:
Post a Comment