TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL ( JUS) NANAS
BAHAN-BAHAN :
1. AIR NANAS - 1 Kg
2. GULA PASIR - 890 Gram
3. AIR BERSIH / AIR BERTAPIS - 323 Gram
4. CMC ( Carboxymethylcellulose ) - 2.3 Gram
5. XANTHUM GAM - 1.5 Gram
6. ASID SITRIK - 6.2 Gram
7. SODIUM BENZOATE - 1.4 Gram
CARA-CARA :
1. KUPAS NANAS, POTONG DAN KISAR
2. TIMBANG JUS NANAS MENGIKUT SUKATAN YANG DIBERI.
3. MASAKKAN JUS NANAS BERSAMA-SAMA AIR. AMBIL SEDIKIT BANCUHAN JUS NANAS DAN AIR DAN CAMPURKAN DENGAN ASID SITRIK DAN SODIUM BENZOAT ( DIBUAT SECARA BERASINGAN )
4. GULA DICAMPUR DENGAN CMC DAN DI GAUL RATA
5.APABILA SUHU CAMPURAN MENCAPAI 45° Celsius ATAU MENDIDIH. MASUKKAN ASID SITRIK DAN SELEPAS 5 MINIT MASUKKAN CAMPURAN SODIUM BENZOAT DAN MATIKAN API.
6. BOTOLKAN SETELAH SUHU MENCAPAPAI 60 ° Celsius
No comments:
Post a Comment