Pages

Tuesday, 9 February 2016

JUS NANAS BOLEH DI USAHAKAN SECARA KECIL-KECILAN.





TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL          ( JUS) NANAS

BAHAN-BAHAN :

1.  AIR NANAS   - 1 Kg



2. GULA PASIR  - 890 Gram



3. AIR BERSIH / AIR BERTAPIS - 323 Gram



4.  CMC ( Carboxymethylcellulose ) - 2.3 Gram




5. XANTHUM  GAM - 1.5 Gram




6. ASID SITRIK - 6.2 Gram



7. SODIUM BENZOATE - 1.4 Gram





CARA-CARA :

1. KUPAS NANAS, POTONG DAN KISAR

2. TIMBANG JUS NANAS MENGIKUT SUKATAN YANG DIBERI.

3. MASAKKAN JUS NANAS BERSAMA-SAMA  AIR. AMBIL SEDIKIT BANCUHAN JUS NANAS DAN AIR DAN CAMPURKAN DENGAN ASID SITRIK DAN SODIUM BENZOAT ( DIBUAT SECARA BERASINGAN )

4. GULA DICAMPUR DENGAN  CMC DAN DI GAUL RATA

5.APABILA SUHU CAMPURAN MENCAPAI 45°  Celsius ATAU MENDIDIH.  MASUKKAN ASID SITRIK DAN SELEPAS  5 MINIT MASUKKAN CAMPURAN SODIUM BENZOAT DAN MATIKAN API.


6. BOTOLKAN SETELAH SUHU MENCAPAPAI 60 ° Celsius

No comments:

Post a Comment