KAEDAH PEMPROSESAN KACANG MENGELEMBU
1. Kacang tanah ditimbang
2. Kacang ini dibasuh untuk menghilangkan bahan kotor, kemudian ditoskan dan dipilih untuk mengasingkan kacang yang rosak.
3. Kacang tersebut kemudian direbus di dalam air mendidih yang mengandungi 10% garam dan 0.02% Allum, selama 15 - 20 minit atau sehingga biji kacang telah separuh atau tiga suku masak.
4. Setelah masak, kacang tersebut ditoskan.
5. Kacang tanah kemudian diisikan ke dalam alat pengering. Pengeringan awal dijalankan pada suhu 50% sehingga peratus kelembapan biji kacang turun kepada 8 - 9%.
6. Pengeringan seterusnya dijalankan pada suhu 70◦ C sehingga peratus kelembapan kacang turun kepada 2 - 3 %. Operasi alat pengering kemudian dihentikan.
7. Kacang mengelembu yang dihasilkan kemudian digredkan untuk menyeragamkan hasil keluaran.
8. Hasil siapa dibungkus .
1. Kacang tanah ditimbang
2. Kacang ini dibasuh untuk menghilangkan bahan kotor, kemudian ditoskan dan dipilih untuk mengasingkan kacang yang rosak.
3. Kacang tersebut kemudian direbus di dalam air mendidih yang mengandungi 10% garam dan 0.02% Allum, selama 15 - 20 minit atau sehingga biji kacang telah separuh atau tiga suku masak.
4. Setelah masak, kacang tersebut ditoskan.
5. Kacang tanah kemudian diisikan ke dalam alat pengering. Pengeringan awal dijalankan pada suhu 50% sehingga peratus kelembapan biji kacang turun kepada 8 - 9%.
6. Pengeringan seterusnya dijalankan pada suhu 70◦ C sehingga peratus kelembapan kacang turun kepada 2 - 3 %. Operasi alat pengering kemudian dihentikan.
7. Kacang mengelembu yang dihasilkan kemudian digredkan untuk menyeragamkan hasil keluaran.
8. Hasil siapa dibungkus .
No comments:
Post a Comment