Pages

Thursday, 31 December 2015





TEKNOLOGI MEMPROSES ROTI

BAHAN-BAHAN :

1.   - 200 GRAM



2. COMPRESSED YEAST - 10 GRAM





3. AIR - 100 - 125 MILILITER








4. GARAM - 1 SUDU TEA




5. GULA - 1/2 SUDU TEA









CARA PROSES :

1.KRIMKAN YIS DENGAN  SEDIKIT  AIR DAN  GULA 

2. AYAK TEPUNG DAN GARAM  KE DALAM BESEN

3. BUAT LUBANG  DI TENGAH TEPONG

4. TUANGKAN  YIS KE DALAM  DAN TOLAKKAN SEDIKIT  TEPUNG  MENUTUPI LUBANG TADI.

5. TUTUP BESEN  DENGAN  KAIN MUSLIN  YANG LEMBAB  DAN TINGGALKAN DI TEMPAT  SUAM SEHINGGA  GELEMBONG-GELEMBONG  WUJUD.

6. CAMPURKAN AIR  YANG BERLEBIHAN  DAN GAUL DENGAN TANGAN SEHINGGA MENJADI DOH YANG SEBATI.

7. ULI LAGI DI ATAS PAPAN CANAI

8. TINGGALKAN  IA  DALAM BESEN  DAN TUTUP DENGAN LEMBAB  SEHINGGA SAIZ DOH  MENJADI DUA KALI GANDA.

9. BILA SAIZ  SUDAH DUA KALI GANDA , AMBIL DOH DAN " PUKUL-PUKULKAN " (KNOCK BACK) DAN ULI  LAGI DI ATAS PAPAN CANAI.

10. BILA  DOH SUDAH LICIN , MASUKKAN KE DALAM TIN YANG SUDAH DISAPU MEJERIN.

11. BAIKI  BENTUKNYA

12.BAKAR DALAM OVEN  YANG PANAS  210 CELSIUS  SELAMA 10 MINIT. KEMUDIAN  TURUNKAN SUHU KEPADA 190 CELSIUS  SEHINGGA ROTI MASAK ( MASA MEMBAKAR  LEBIH KURANG 30 MINIT)




Mesin Penguli Tepung Gandum









TEKNOLOGI MEMPROSES MEE KUNING

BAHAN-BAHAN :

1.  TEPUNG GANDUM - I KILOGRAM


2. GARAM  - 25 GRAM




3.  BAHAN PENGERAS MEE :


    A. AIR ABU - 25 GRAM




    B.  ATAU  SEBESAR IBU JARI - KAPUR MAKAN 


    C.  ATAU SATU SUDU BESAR NATRIUM SILIKAT DAN  SATU SUDU TEH SODA ASH







4. AIR BERSIH - 377 MILILITER




5. MINYAK MASAK - 1 CAWAN 


6. TELUR - I  BIJI







KAEDAH PEMBUATAN :


1. TEPUNG DI AYAK DENGAN PENAPIS  TEPUNG GANDUM

2. BANCUH   TELUR, BAHAN PENGERAS DAN GARAM DALAM AIR 


3. GAUL DAN ULI  TEPUNG DENGAN  BAHAN BANCUHAN




4. BUAT DOH ATAU KETULAN







5. POTONG DAN LEPERKAN DOH DENGAN ALAT PELEPER




6. MASUKKAN KEPINGAN KE DALAM MESIN PEMBENTUK MEE DAN REBUS HINGGA TERAPUNG ( MASAK).

 


   


7. ANGKAT, TOSKAN DAN GAUL DENGAN MINYAK.






8. BUNGKUS DALAM PLASTIK

Monday, 28 December 2015





SOS PENCICAH PEDAS ALAM TANI MODEN


BAHAN-BAHAN :

1. CILI MERAH BESAR -  1 KILOGRAM


2. CILI PADI - 400 GRAM

3. GULA  - 9.5 KILOGRAM



4.  ASID ASITIK (CUKA MAKAN ) KEPEKATAN 10 % -  1.6 LITER


5. PERASA  MAKANAN  ( MSG ) -  20 GRAM





6.  TEPUNG JAGUNG UBAH SUAI - 440 GRAM





7. BAWANG PUTIH - 600 GRAM



8. BIJAN GORENG - 300 GRAM





9.  AIR  - 12 LITER





10. NATRIUM BENZOAT -  20 GRAM





11. GARAM - 750 GRAM









CARA BUAT

1. BLEND CILI MERAH DAN CILI PADI . MASUKKAN KE DALAM PERIUK.


2.MASUKKAN AIR GULA, BAWANG PUTIH DAN GARAM.PANASKAN.

3. APABILA HAMPIR MENDIDIH MASUKKAN  TEPUNG JAGUNG

4. MASUKKAN CUKA BILA MENDIDIH

5. MASUKKAN NATRIUM BENZOAT

6. MASUKKAN BIJAN GORENG 

7. MASUKKAN KE DALAM BOTOL


DAPAT ---74 BOTOL


RUJUKAN :

1.PENGALAMAN PENULIS

2. MARDI

3. JABATAN PERTANIAN


Friday, 25 December 2015







FAEDAH HASIL  PERTANIAN YANG 

DIBERKATI  :


1. MEMBEKALKAN NUTRIEN KEPADA 

MANUSIA DAN HAIWAN.


     A. PROTIN

     B. KABOHIDRAT

     C. VITAMIN
   
     D. GARAM GALIAN

     E. HORMON


2. SUMBER EKONOMI RAKYAT DAN NEGARA


3. PELUANG PEKERJAAN


4. DIPROSES UNTUK HASIL SAMPINGAN


5. UNTUK PERTAHANAN NEGARA


6. MENOLONG ORANG MISKIN


7. SIMPANAN UNTUK MASA KESUSAHAN


8. MENGURANGKAN HUTANG




CONTOH:   TANAMAN JAGUNG






BAHAGIAN YANG DIGUNAKAN


1. BUAH -  UNTUK  MAKAN, BIJI BENIH, 

TEPUNG JAGUNG DAN MAKANAN TERNAKAN








2. BATANG DAN DAUN :   UNTUK MAKANAN 

TERNAKAN DAN UNTUK MEMBUAT KOMPOS.



BEKAS  BUAT KOMPOS

ASAS TIMBUNAN KOMPOS 

KOMPOS YANG TERHASIL







LIHATLAH FIRMAN TUHAN DALAM AL 

QURAN 

SURAH AL ISRAA' AYAT 29 DAN AYAT 30



Dan janganlah engkau jadikan tanganmu terbelenggu di lehermu, dan janganlah pula engkau menghulurkannya dengan sehabis-habisnya, kerana akibatnya akan tinggallah engkau dengan keadaan yang tercela serta kering keputusan.





Sesungguhnya Tuhanmu lah yang meluaskan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya), dan Ia juga yang menyempitkannya (menurut yang demikian). Sesungguhnya Ia Maha Mendalam pengetahuanNya, lagi Maha Melihat akan hamba-hambaNya.



KESIMPULAN :

PERTANIAN BOLEH MENGUBAH KEHIDUPAN ASALKAN MENGIKUT  GARIS-GIRIS YANG TELAH DITETAPKAN OLEH TUHAN YANG MAHA  ESA.





Wednesday, 23 December 2015






TEKNOLOGI  MEMPROSES TAUHU KERAS

BAHAN-BAHAN :

1. KACANG SOYA - 1Kilogram

2. BATU BENANG SILA ( SIAKO) - 25 gram

3. AIR - 6 LITER


KAEDAH PEMBUATAN :

1. PILIH KACANG SOYA YANG BERMUTU . BASUH KACANG SOYA DAN RENDAM DALAM AIR YANG BANYAK SELAMA  4 - 5 JAM.

2. SELEPAS 4 - 5 JAM KELUARKAN AIR RENDAMAN DAN  BASUH SEHINGGA BERSIH. LETAK DALAM BEKAS JARANG  DAN SIRAM DENGAN AIR  DAN KEMUDIAN TOSKAN.

3. KISAR DENGAN MESIN PENGISAR BERSAMA  AIR RESEPI  DAN PERAH DENGAN KAIN NIPIS.

4. TAPIS SUSU DENGAN KAIN NIPIS.

5. PANASKAN SUSU  KACANG SOYA DENGAN API SEDERHANA SEHINGGA MENDIDIH. APABILA MENDIDIH PERLAHANKAN API DAN PANASKAN LAGI DALAM 5 MINIT.

6. SEMANTARA MEMENASKANA SUSU, CAMPURKAN SIAKO 25 gram DENGAN AIR SECAWAN. BANCUH DAN MASUKKAN KE DALAM BEKAS  PEMBEKUAN. PASTIKAN SIAKO MELEKAT DI DINDING BEKAS PEMBEKUAN.

7. SUSU YANG MENDIDIH DITAPIS SEKALI LAGI DENGAN KAIN. KEMUDIAN CURAH KE DALAM BEKAS PEMBEKUAN. TUDUNG. BIARKAN SELAMA 10 MINIT SUPAYA  IA MEMBEKU..

8.MASUKKAN SUSU YANG MEMBEKU KE DALAM ACUAN TAUHU YANG BERALASKAN KAIN NIPIS PUTIH YANG BASAH.

9.TEKAN DENGAN MENGGUNAKAN ALAT PENEKAN. BIARKAN  SEHINGGA SEJUK.

10. KELUARKAN DARI ACUAN, POTONG MENGIKUT BENTUK 4 SEGI DAN RENDAM DALAM AIR SEJUK.



Khasiat Tauhu - 
 Tahu adalah  salah satu makanan berkhasiat  yang berasal dari kacang soya.  Makanan ini banyak didapati dipasaran . Mengikut sejarah, tauhu berasal dari Tiongkok yang disebut dengan tauhu. Sedangkan di Jepan, tauhu dikenali sebai  taufu. Tauhu mempunyai tekstur yang lebih keras dibandingkan dengan taufu. Jika taufu, memiliki tekstur yang lembut dan mudah hancur. 
Manfaat Tahu Bagi Kesehatan
Nutrisi  tauhu bagi setiap 100 g Tauhu , diantaranya:
- Kalori  - 68 kkal
- Proten -  7,8 gram
- Lemak -  4,6 gram
- Karbohidrat - 1.6 gram
- Kalsium  - 124 mg
- Fosforus -  63 mg
- Zat besi (Fe)  -  1 mg
- Vitamin B1  - 0,06 mg
Itulah beberapa kandungan nutrisi yang terdapat pada 100 gram tahu. Selain itu, pada tahu juga terdapat nutrisi seperti magnesium, seng, kalium, asam folat dan vitamin A. Dengan nutrisinya tersebut, tahu berpotensi menyehatkan tubuh.

Berikut adalah khasiat  tauhu untuk  kesehatan :


Menjaga Kesehatan Tulang

Kandungan kalsium dan fosforus yang terdapat pada tauhu sangat berkesan  dalam pembinaan  tulang dan mencehah  osteoporosis. 
Mencegah Anemia
Mencegah anemia ( kekurangan sel darah merah dalam jumlah tertentu). 
Menjaga Kesehatan Kulit
Kandungan vitamin dan mineralnya mampu menjaga kulit, sehingga kelembaban kulit tetap terjaga. 
Anti Kanser

Tauhu juga dipercaya sebagai makanan anti-kanser yang sangat baik bagi tubuh. Tauhu mengandung isoflavon yang bermanfaat dalam mengurangi risiko terkena kanser. 
Menjaga Berat Badan Tubuh
Tauhu juga dimanfaatkan dalam menjaga berat badan tubuh. Hal ini disebabkan tingkat kalori pada tauhu yang tidak terlalu tinggi. Selain itu nutren i pada tauhu dapat membuat kenyang dan dapat menurunkan kolesterol. 



Rujukan:

1. Pengalaman Penulis

2. Nota Institut Pertanian 

3. MARDI







Thursday, 17 December 2015

CINCAU ADALAH SEJENIS PRODUK YANG SANGAT BERPOTENSI. KAMI DENGAN IKHLAS MENURUNKAN RESEPI INI KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG alamtanimoden. SUPAYA MEMBERI MANAFAAT DARI SEGI EKONOMI.....




PROSES PEMBUATAN CINCAU ....BAHAGIAN KE 2


a. Keluarkan   Jelly  :

1. Daun jelly grass kering - 500 gm

2. Air abu  ( Air Kapur)                      - 100 ml - 125 ml

3. Air -   20 - 24 liter

Cara-cara :

1. Bersih daun jelly dari kekotoran
2. Masukkan ke dalam air  yang banyak
3. Bersih dengan tangan 
4. Masukkan ke dalam tapis dan siram dengan air
5. Masukkan ke dalam periuk  dan masukkan air bersih 20 liter.
6. Masukkan air Abu 100 ml
7. Rendam semalaman
8. Masak selama 3 jam sambil dikacau


b.  Pembentukan  Jelly

1. Selepas dimasakkan selama 3 jam, perah supaya keluar Jelly.
2. Tapis jelly
3.  Setelah akstrak diperolehi dan disukat, panaskan sehingga masak. Bila masak ( mendidih ) masukkan  5 peratus tepung kanji ubi keledek yang telah dibancuh dengan air sebanyak 2 kali berat tepung keledek. Dan kacau supaya tidak bergentel.
4.Setelah  masak ( Setelah menjadi cair semula selepas di kacau ), masukan  ke dalam  bekas acuan


Rujukan:

1. MARDI,
2.https://www.youtube.com/watch?v=SOs4KzshBI8

Wednesday, 16 December 2015




TANAMAN UNTUK MEMBUAT CINCAU- part 1

Cincau atau Lengkong atau Beleda Hitam merupakan sejenis makanan yang biasa digunakan dalam membuat minuman. Rupa fizikal ialah seperti jeli yang berwarna  hitam, jaringannya kenyal dan payah pecah.
      Untuk membuat minuman, cincau dipotong kecil-kecil atau di parut sebagai strips dan dimasukkan ke dalam air yang dicampur gula. Minuman ini boleh diminum sejuk atau panas.

     Di Malaysia ,pemprosesan  cincau dipercayai telah diterokai oleh bangsa Cina, tetapi penggunaannya telah meluas di kalangan bangsa-bangsa lain terutamanya bangsa Melayu di Malaysia.

     Untuk menghasilkan  cincau hijau, bahan utama yang diperlukan  ialah  daun dari sejenis tumbuhan Cyclea berbata atau  dipanggil Jelly grass.  Daun dari  tumbuhan ini mempunyai bahan kaloid ' Cyclein ' yang dipercayai dapat mengubati demam panas.


Cyclea berbata


       Untuk menghasilkan  cincau hitam menggunakan Mesona palustris  Tumbuhan Jelly grass boleh didapati di hutan Malaysia dan di Asia Tenggara.



Mesona palustris