Pages

Wednesday, 16 December 2015




TANAMAN UNTUK MEMBUAT CINCAU- part 1

Cincau atau Lengkong atau Beleda Hitam merupakan sejenis makanan yang biasa digunakan dalam membuat minuman. Rupa fizikal ialah seperti jeli yang berwarna  hitam, jaringannya kenyal dan payah pecah.
      Untuk membuat minuman, cincau dipotong kecil-kecil atau di parut sebagai strips dan dimasukkan ke dalam air yang dicampur gula. Minuman ini boleh diminum sejuk atau panas.

     Di Malaysia ,pemprosesan  cincau dipercayai telah diterokai oleh bangsa Cina, tetapi penggunaannya telah meluas di kalangan bangsa-bangsa lain terutamanya bangsa Melayu di Malaysia.

     Untuk menghasilkan  cincau hijau, bahan utama yang diperlukan  ialah  daun dari sejenis tumbuhan Cyclea berbata atau  dipanggil Jelly grass.  Daun dari  tumbuhan ini mempunyai bahan kaloid ' Cyclein ' yang dipercayai dapat mengubati demam panas.


Cyclea berbata


       Untuk menghasilkan  cincau hitam menggunakan Mesona palustris  Tumbuhan Jelly grass boleh didapati di hutan Malaysia dan di Asia Tenggara.



Mesona palustris 

No comments:

Post a Comment