PROSES PEMBUATAN CINCAU ....BAHAGIAN KE 2
a. Keluarkan Jelly :
1. Daun jelly grass kering - 500 gm
2. Air abu ( Air Kapur) - 100 ml - 125 ml
3. Air - 20 - 24 liter
Cara-cara :
1. Bersih daun jelly dari kekotoran
2. Masukkan ke dalam air yang banyak
3. Bersih dengan tangan
4. Masukkan ke dalam tapis dan siram dengan air
5. Masukkan ke dalam periuk dan masukkan air bersih 20 liter.
6. Masukkan air Abu 100 ml
7. Rendam semalaman
8. Masak selama 3 jam sambil dikacau
b. Pembentukan Jelly
1. Selepas dimasakkan selama 3 jam, perah supaya keluar Jelly.
2. Tapis jelly
3. Setelah akstrak diperolehi dan disukat, panaskan sehingga masak. Bila masak ( mendidih ) masukkan 5 peratus tepung kanji ubi keledek yang telah dibancuh dengan air sebanyak 2 kali berat tepung keledek. Dan kacau supaya tidak bergentel.
4.Setelah masak ( Setelah menjadi cair semula selepas di kacau ), masukan ke dalam bekas acuan
Rujukan:
1. MARDI,
2.https://www.youtube.com/watch?v=SOs4KzshBI8
No comments:
Post a Comment