Home » » KEK MUDAH DIBUAT JIKA MENGIKUT CARA YANG BETUL.

KEK MUDAH DIBUAT JIKA MENGIKUT CARA YANG BETUL.

Written By Idris on Thursday, 18 February 2016 | 06:46





ASAS PEMBUATAN KEK

BAHAN-BAHAN :


1.  GULA PUTIH - 1.5 CAWAN



2.  TELUR    - 6 - 7 BIJI

      



3. TEPUNG GANDUM - 2 CAWAN




4. PERASA PANDAN  - 1 SUDU TEH




5. PEWARNA HIJAU CAIR -  1 SUDU TEH
                   



6. MAJERIN -  1.5 CAWAN






CARA-CARA :

1. BLEND GULA  SAMPAI HANCUR SEPERTI DEBU

2. MASUKKAN KE DALAM BEKAS PENGADUN

3. MASUKKAN MAJERIN KE DALAM  BEKAS PENGADUN

4. PUKUL  MEJERIN DAN GULA SAMPAI  KEMBANG ( MENJADI WARNA PUTIH)

5. BILA  GULA TELAH HANCUR, MASUKKAN TELUR SAMBIL DIPUKUL SEBIJI DEMI SEBIJI (JANGAN  MASUKKAN SEKALI GUS )..

6. SEDIAKAN GANDUM  IAITU  2 CAWAN  TEPUNG GANDUM  DICAMPURKAN  DENGAN BAIKING POWDER  DAN DIAYAK SUPAYA SEBATI.

7. SAMBIL PUKUL , SAMBIL MASUKKAN SEDIKIT  TEPUNG GANDUM DAN BILA SEBATI MASUKKAN  PULA TEPUNG GANDUM SEDIKIT. ULANGI SEHINGGA SEMUA TEPUNG GANDUM DIPUKUL 

8. BILA TEPUNG GANDUM TELAH SEBATI ( TANDA SEBATI IALAH  BILA DIMASUKKAN SENDUK KE DALAM  ADUNAN ,  DAN SENDUK DI ANGKAT , ADUNAN AKAN  TURUN  DENGAN CEPAT KERANA  ADUNANNYA LIKAT  CAIR . INI ADALAH SESUAI.

9. MASUKKAN  1 SUDU PEWARNA HIJAU DAN  1 SUDU  PERASA PANDAN  SAMBIL DIPUKUL (DIKACAU).

10. KACAU SEKALI LAGI DENGAN SENDUK KAYU

11. MASUKKAN KE DALAM BEKAS (LOYANG) MEMBAKAR DAN MASUKKAN KE DALAM OVEN  YANG  TELAH  DIPANASKAN  SE TINGGI   200 ° C

12. PANASKAN SELAMA  1JAM . ( SETENGAH  JAM SELEPAS BAKAR - KEK AKAN NAIK  DAN SETENGAN JAM SELEPAS KEK NAIK,AKAN MASAK).



SELAMAT MENCUBA


RUJUKAN :

1. PENGALAMAN PENULIS BELAJAR DENGAN  ISTERI



0 comments:

Post a Comment