TEKNOLOGI MEMPROSES PAU
PAU ADALAH SEJENIS ROTI JENIS KUKUS YANG SANGAT DIMINATI RAMAI.
BAHAN-BAHAN:
1. TEPUNG PAU - 500 gram
2. GULA KASTOR - 150 gram
3. YIS KERING - 20 gram
4. BREAD IMPROVER - 5 gram ( SETENGAH SUDU)
5. GARAM - 3 gram ( TAK SAMPAI SETENGAH SUDU TEH )
6. SHORTENING - 80 gram
7. AIR - 350 mililiter ( LEBIHKURANG)
NOTA : AKAN MENGHASILKAN 21 BIJI
CARA-CARA :
1. CAMPUR KESEMUA BAHAN-BAHAN KECUALI AIR KE DALAM MANGKUK PENGADUM.
2. PUTAR MESIN (ON ) CARA PERLAHAN, MASUKKAN AIR SEDIKIT-SEDIKIT SEHINGGA NAMPAK LEMBUT, BARULAH DIPUTAR LAJU SEDIKIT SEHINGGA ADUNAN SEBATI DAN SEDERHANA LEMBUT.
3. TABUR TEPUNG GANDUM ATAS MEJA KERJA . KELUARKAN DOH DARIPADA MESIN DAN LETAK ATAS MEJA TADI. POTONG DAN TIMBANG 50 GRAM SEBIJI.
4. BUAT BULAT-BULAT , ISI INTI DAN BUNJUTKAN DAN LETAK ATAS KERTAS PUTIH DAN PERAP SEHINGGA NAIK DUA KALI GANDA BARULAH DIKUKUS.
5. KUKUS SELAMA 10 - 15 MINIT
PENULIS TELAH BERGURU DENGAN ALLHYARHAMAH PN. SALMAH ( SEMOGA ALLAH MERAHMATINYA) SEMASA BELIAU MENJADI PENSYARAH DI INSTITUT PERTANIAN TITI GANTONG, PERAK MALAYSIA. SEMOGA RESEPI INI DAPAT MENJADI AMAL JARIAH DI ALAM BERZAKH.
0 comments:
Post a Comment