TEKNOLOGI MEMPROSES SOS CILI
TANAMAN CILI MENJADI SEMAKIN BERKEMBANG DENGAN PENEMUAN TEKNOLOGI PERTANIAN YANG MODEN. HASIL TANAMAN CILI BOLEH DITINGKATKAN MELALUI PROSES HASIL CILI. DI ANTARA HASIL CILI YANG BOLEH DI HASILKAN IALAH SOS CILI. DI ANTARA TEKNOLOGI ASAS UNTUK MENGHASILKAN SOS CILI ADALAH SEPERTI BERIKUT :
BAHAN YANG DIPERLUKAN UNTUK MEMBUAT SOS CILI IALAH :
1. CILI KERING - 1 KILOGRAM
2. GULA PASIR - 5.35 KILOGRAM
3. BAWANG PUTIH - 185 GRAM
4. BAHAN PEMEKAT ( TEPUNG KANJI UBAHSUAI) Modified corn starch - 600 GRAM CAMPUR 2 LITER AIR
5. CUKA ASLI ( Acetic acid )( 10 % ) - 1.2 LITER
6. NATRIUM BENZOAT - 12 GRAM
7. AIR UNTUK MENGISAR BAHAN - 6 LITER
MESIN KISAR CILI
8. AIR UNTUK MEMASAK - 5 LITER
KAEDAH UNTUK MEMPROSES SOS CILI:
1. CILI KERING DIBUANG TANGKAI DAN CILI DI BELAH DUA
2. CILI KERING DICUCI KEMUDIAN DIREBUS HINGGA MENDIDIH
3. BASUH CILI DAN TOS DI DALAM PENAPIS
4. KISAR BERSAMA BAWANG PUTIH DENGAN AIR YANG TELAH DISUKAT
5. MASUKKAN CILI YANG TELAH DIKISAR KE DALAM PERIUK YANG BESAR BERSAMA AIR YANG TELAH DISUKAT UNTUK MEMASAK.
6. MASAK SEHINGGA KELUAR AROMA CILI, BAHARULAH DIMASUKKAN GULA, GARAM DAN CUKA.
7. APABILA SUDAH MENDIDIDH, MASUKKAN PEMEKAT YANG TELAH DICAMPUR DENGAN AIR SECARA SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN KACAU RATA HINGGA SEBATI
8. MASAK SEHINGGA KEPEKATAN YANG DIKEHENDAKI, MASUKKAN NATRIUM BENZOAT YANG TELAH LARYTKAN DENGAN AIR
9.KACAU RATA KEMUDIAN MATIKAN API
10.TERUS BOTOLKAN SEMASA PASELAMAT MENCUBA
SELAMAT MENCUBA
Rujukan :
MARDI
0 comments:
Post a Comment