Pages
▼
Sunday, 28 December 2014
Thursday, 18 December 2014
RAHSIA TANAMAN EMAS COTEK
Kali ini alamtanimoden ingin berkongsi dengan pembaca yang budiman betapa berharganya nilai sejenis tanaman yang bernama Emas Cotek. Selain menjadi tanaman hiasan ia sangat kaya dengan nilai perubatan.
Emas Cotek merupakan pusaka asli wanita
dalam warisan perubatan Melayu. Ia boleh m emecah lemak serta menghilangkan kolestrol yang berlebihan dalam saluran darah
dan menghalang dari sakit kepala , angin ahmar dan membetulkan kerosakan urat
saraf .bagi mengecutkan saluran peranakan dan merapatkan pintu rahim serta
memulihkan rahim pada kedudukan asal .
Faedah atau kegunaan mas cotek ialah
a. Memulihkan kerosakkan urat saraf
b. Mengetatkan saluran peranakan dan
merapatkan pintu rahim bg wanita selepas bersalin
c. Meningkatkan keinginan hubungan suami isteri.
d. Membantu mengawal tekanan darah tinggi
e. Mengurangkan keletihan dan kelesuan badan
f. Mampu merawat migrain, resdung, diabetes, gout, batu karang, tekanan darah tinggi/rendah
g.Kandungan flavonoid yang tinggi untuk mengekalkan keayuan dan awet muda
h. Mengurangkan tahap kolestrol dalam darah
i. Merawat penyakit paru-paru berair
j. Membantu masalah keputihan
k. Melancarkan peredaran haid
TEKNIK PENGGUNAAN MAS COTEK
i.
MELALUI AIR REBUSAN MAS COTEK
SEHELAI DAUN DICAMPUR DENGAN 3 GELAS AIR ,KEMUDIAN DIREBUS SEHINGGA MENJADI SEGELAS AIR. LAGI BERKESAN JIKA DICAMPUR DENGAN DAUN BETINA DAN DAUN JANTAN. SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK.
SEHELAI DAUN DICAMPUR DENGAN 3 GELAS AIR ,KEMUDIAN DIREBUS SEHINGGA MENJADI SEGELAS AIR. LAGI BERKESAN JIKA DICAMPUR DENGAN DAUN BETINA DAN DAUN JANTAN. SIMPAN DI DALAM PETI SEJUK.
ii.
SEDIAKAN AIR PANAS SEGELAS DAN RENDAM
DENGAN DAUN MAS SECOTEK 3 HELAI.
JENIS SERANGGA PEROSAK TANAMAN
A. Serangga Jenis Mengunyah
1. Kumbang
2. Belalang
3. Kupu-Kupu
4. Ulat Bulu
5. Siput
6. Lintah Bulan
B.Serangga Jenis Menghisap (Pembawa virus dan penyakit)
Penyediaan Larutan Stok Herba Untuk mengawal perosak tanaman
- 1 liter air
- 1 sudu besar minyak masak/ minyak sayur
- 1 sudu besar sabun basuh
- 4-6 ulas bawang putih (ditumbuk)
Cara Penyediaan
1. Masukkan minyak masak atau minyak sayur dan sabun ke dalam 1 liter air
2. Tumbuk 4-6 ulas bawang putih dan masukkan ke dalam larutan tadi
3. Setelah dikacau, tapiskan
4. Untuk penyemburan : campurkan 1 bahagian larutan stok dengan 4 bahagian air (1:4)
Bagi serangga jenis mengunyah, campurkan beberapa 2-3 biji cilia api (hancurkan) atau lada hitam (ditumbuk) manakala serangan serangga jenis menghisap, anda perlu campurkan beberapa titis minyak lestari (essential oil) atau halia (ditumbuk) atau serbuk kunyit. Bahan ini adalah campuran yang biasa saya nasihatkan kepada suri rumah atau penggemar lanskap dalam kuantiti yang sedikit. Selain daripada itu, ekstrak tumbuhan lain bagi tujuan kawalan serangga dalam kuantiti yang besar adalah:-
Perahan Bawang putih
Kawal penyakit reput antraknos pokok cili serta hawar cili. Hancurkan 50 gram bawang dalam 1 liter air. Tapis dan semburkan pada pokok.
Campuran Minyak Kayu Putih (Tea Tree Mixture)
Untuk mengawal penyakit lecuh pangkal. Campur 5ml minyak kayu putih ke dalam 10-20 liter air. Gunakan dengan basahkan tanah di sekeliling pokok (Soil Drenching).
Ekstrak Halia
Untuk mengawal penyakit kulapuk. Kisar 20 gram halia dalam 1 liter air. Tapis dan sembur 3 kali seminggu.
Perahan Daun Neem (Semambu)
Untuk kawalan vektor seperti kutu daun, trip dan lalat putih. Campurkan 2 Kg daun Neem yang sudah di tumbuk lumat bersama dengan 30 gram sabun basuh. Tinggalkan semalaman dan tapis. (hasilnya dalam bentuk serbuk). Gunakan mengikut nisbah 1:3- jika anda membuat patinya sebanyak 1 liter maka campurkan dengan 3 liter air dan semburkan ke pokok.
Ekstrak Bawang Putih
Juga untuk kawalan vector seperti kutu daun dan trip serta lalat putih. Campurkan 100 gram bawang putih (dicincang) dalam 500 ml air
Sunday, 14 December 2014
Sunday, 7 December 2014
CARA BUAT PULUT KUNING
CARA MEMBUAT PULUT KUNING
Pulut kuning banyak digunakan dimajlis Perkahwinan . Cara memasaknya memerlukan kemahiran supaya menghasilkan pulut yang berkualiti. Cara memasaknya adalah seperti berikut.
BAHAN-BAHAN:
1. BERAS PULUT - 4 KILOGRAM
2. SANTAN PEKAT - 1 LITER
4. GARAM - 4 SUDU BESAR
5.GULA - 6 SUDU BESAR
6. DEBU KUNYIT - 4SUDU
7. KAPUR - 1/2 SUDU BESAR
8. ASAM KEPING (GELUGUR ) - 3 KEPING.
CARA-CARA
1. BASUH BERAS BERSIH-BERSIH DENGAN AIR. KEMUDIAN ALIRKAN DENGAN AIR DAN TOS.
2. RENDAM BERAS DALAM AIR YANG DICAMPUR DENGAN DEBU KUNYIT, KAPUR DAN ASAM KEPING SELAMA 1 JAM , SUPAYA PULUT YANG DIHASILKAN TIDAK PATAH DAN KELIHATAN BERSINAR.
3. KUKUS PULUT SEHINGGA MASAK
4.BILA PULUT TELAH MASAK, GAUL DENGAN SANTAN YANG TELAH DICAMPUR DENGAN GARAM DAN GULA.
5. UNTUK TAHAN LAMA, BOLEH KUKUS SEKALI LAGI.
6. MASUKKAN KE DALAM BEKAS DAN BENTUKKAN DENGAN TANGAN MENGIKUT YANG DIKEHENDAKI.
SUMBER:
ISTERIKU YANG TERCINTA.
Friday, 5 December 2014
CENDAWAN GORANG KUNING EMAS
BAHAN-BAHAN:
1. CENDAWAN - 12 KUNTUM
2. TEPUNG GANDUM - 200 GRAM
3. TELUR - 1 BIJI (DIPUKUL)
4. SERBUK ROTI - 250 GRAM
5.SERBUK BISKUT MERI - 50 GRAM
6. MINYAK UNTUK MENGORENG
7. SERBUK PERASA
CARA-CARA:
1. Bersihkan cendawan dan siram dengan air mengalir
2. Renjis serbuk perasa ke atas cendawan
3.Gaulkan dengan tepung gandum
4. Celupkan cendawan ke dalam pukulan telur.
5. Toskan cendawan, masukkan ke dalam campuran serbuk roti dan serbuk biskut meri, biarkan disaluti sepenuhnya.
6. Panaskan minyak dan gorenglah cendawan kuning keemasan.
7. Hidangkan panas-panas dengan sos cili cili atau tomato.