CARA MEMBUAT PULUT KUNING
Pulut kuning banyak digunakan dimajlis Perkahwinan . Cara memasaknya memerlukan kemahiran supaya menghasilkan pulut yang berkualiti. Cara memasaknya adalah seperti berikut.
BAHAN-BAHAN:
1. BERAS PULUT - 4 KILOGRAM
2. SANTAN PEKAT - 1 LITER
4. GARAM - 4 SUDU BESAR
5.GULA - 6 SUDU BESAR
6. DEBU KUNYIT - 4SUDU
7. KAPUR - 1/2 SUDU BESAR
8. ASAM KEPING (GELUGUR ) - 3 KEPING.
CARA-CARA
1. BASUH BERAS BERSIH-BERSIH DENGAN AIR. KEMUDIAN ALIRKAN DENGAN AIR DAN TOS.
2. RENDAM BERAS DALAM AIR YANG DICAMPUR DENGAN DEBU KUNYIT, KAPUR DAN ASAM KEPING SELAMA 1 JAM , SUPAYA PULUT YANG DIHASILKAN TIDAK PATAH DAN KELIHATAN BERSINAR.
3. KUKUS PULUT SEHINGGA MASAK
4.BILA PULUT TELAH MASAK, GAUL DENGAN SANTAN YANG TELAH DICAMPUR DENGAN GARAM DAN GULA.
5. UNTUK TAHAN LAMA, BOLEH KUKUS SEKALI LAGI.
6. MASUKKAN KE DALAM BEKAS DAN BENTUKKAN DENGAN TANGAN MENGIKUT YANG DIKEHENDAKI.
SUMBER:
ISTERIKU YANG TERCINTA.
No comments:
Post a Comment