Home » »

Written By Idris on Monday, 7 December 2015 | 15:37




TEKNOLOGI  MEMPROSES 
BOKASHI

Bokashi adalah baja kompos yang menggunakan sisa tanaman dan najis  haiwan yang diperkaya dengan EM  (effective microorganism)


Penggunaan EM dalam bokashi dapat mempercepatkan proses pereputan bahan organik  ( > sebulan)


Bokashi boleh disediakan dalam 2 katergori
a)Aerobik bokashi
  - boleh dihasilkan dalam kuantiti yang besar


  - suhu semasa pengkomposan lebih tinggi 


b) Anaerobik bokashi
-Pembuatanyan sukar kerana memerlukan suasana anaerobik

-Kualitinya lebih sekiranya diproses dengan baik

Contoh Bahan-bahan


lBahan dari tumbuhan- sekam padi, sekam jagung, rumput kering dan sebagainya

lBahan dari haiwannajis haiwan, cengkeram ketam, ikan dan sebagainya

Bokashi sisa buangan
lSampah domestikdaun sayur, kulit buah, kepala ikan dan sebagainya – 25 kg
lDedak – 20kg
lNajis haiwan – 10kg
lRumput kering- 25 kg
lEM dan Molasses – (1:1:100)

KAEDAH PENGGUNAAN BOKASHI
lBaja Asas
Gaul ke dalam tanah semasa penyediaan batas / lubang tanaman
7 – 10 hari sebelum penanaman
Kadar 20 kg/batas (25’ x 4’) atau 2kg/lubang

lBaja Permukaan
Tabur dan gaul di keliling pokok
Pada tanaman buah-buahan setiap 3 bulan
l<1 tahun = 2 kg/pokok
l1 - 3 tahun = 5 kg / pokok
l> 3 tahun = 10 -20 kg /pokok







0 comments:

Post a Comment