Home » » PISANG BERSIRA

PISANG BERSIRA

Written By Idris on Friday, 1 August 2014 | 18:53




TEKNOLOGI MEMPROSES KEREPEK PISANG BERSIRA


BAHAN-BAHAN

1. PISANG NIPAH - 2 KG






2. MINYAK MASAK - 1 KG




3. GULA PASIR - 1 GELAS





4  AIR - 3 GELAS







5. TEPUNG BERAS - 1/2 (SETENGAH) GELAS




6. GAMBIR - 5 KEPING







CARA-CARA PROSES

1. MASAK GULA, AIR DAN TEPUNG BERAS HINGGA LARUT. KEMUDIAN SEJUKKAN.
2. PISANG DIKUPAS DAN DIHIRIS SATU PERLAPAN INCI (1/8'')
3. RENDAM  PISANG YANG TELAH DIHIRIS KE DALAM AIR BERSAMA-SAMA GAMBIR         SEHINGGA PERANG SELAMA 2 JAM
4.TOSKAN PISANG
5.PANASKAN MINYAK
6.BILA MINYAK PANAS , GORENG PISANG HINGGA SETENGAH MASAK, ANGKAT DAN CELUP KE DALAM AIR GULA DAN GORENG SEHINGGA KUNING KEEMASAN.
7. TOS DAN SEJUK DAN BUNGKUS

0 comments:

Post a Comment