n Di
perkenalkan oleh Prof. Teruo Higa Kolej Pertanian, Universiti Ryukyus, Okinawa,
Jepun
n Teknologi
bermula pada tahun 1980
n Persidangan
pertama - Asia-Pasific Natural
Network (APNAN)- 1989
n APNAN-Malaysia
-1990
n Penyelidikan
dijalankan di UPM pada akhir 1990
n Alternatif
kepada amalan pertanian konversional
Apa itu EM ?
n Kultur
campuran microorganisms berfaedah
n Terdiri
daripada kumpulan microorganisms:-
¨ Photosynthetic
bacteria
¨ Lactic
acid bacteria
¨ Yeasts
¨ Actinomycetes
¨ Fermenting
fungi
n Bukan
Baja
n Bukan
racun
Faedah EM
n Mengalakkan
percambahan, pembungaan, pembentukan buah dan keranuman buah
n Memperbaiki
tanah secara fizikal, kimia dan biologi serta mengurangkan patogen dan serangga
perosak asal tanah
n Meningkatkan
keupayaan photosynthetic tanaman
n Memastikan
percambahan yang bernas dan kesetabilan tanaman
n Meningkatkan
keberkesanan bahan organik sebagai baja
KEPENTINGAN EM DALAM INDUSTRI
1.
Pertanian
n Memperkaya kualiti tanah
n Meningkatkan kesuburan tanaman
n Meningkatkan kuantiti dan kualiti hasil
n Mengurangkan perosak, penyakit dan rumpai
tanpa menggunakan racun kimia
2.
Penternakan
n Meningkatkan kesihatan ternakan
n Meningkatkan kualiti daging, susu dan telur
n Mengurangkan bau najis
3.
Industri Pembinaan
n Memperkukuh bancuhan konkrit
n Mengurangkan paras toksid sisa pepejal,
seperti plastik dan logam
4.
Alam Sekitar
n Membersihkan pencemaran tanah dan air
n Kitar semula sisa pertanian dan ternakan
kepada baja berkualiti
JENIS-JENIS EM
1. a. Photosynthetic bacteria
n Rhodopseudomonas, Rhodobacter , R. sphaerolds
n Bakteria bebas yang menyokong aktiviti
microorganism lain.
n Menggunakan cahaya matahari dan suhu tanah
sebagai tenaga untuk mengolah substance dari rembesan akar, bahan organik dan
atau gas berbahaya eg hydrogen sulfide
kepada amino acids, nucleic acids dan
bioactive substances dan gula
n Metabolik ini akan diserap terus oleh pokok
dan dapat meningkatkan pertumbuhan tanaman
n
Metabolik
ini juga bertindak sebagai substrate untuk meningkatkan populasi bakteria dan microorganism berfaedah lain seperti; VA
Mycorrhiza (P2O5), Azotobactor (N)
2. b. Lactic acid
bacteria
n L
plantarium, Streptococus lactis, L. casei
n Menghasilkan lactic acid dari gula
dan kabohidrat yang dihasilkan oleh photosynthetic
bacteria dan yeast
n Meningkatkan pengkomposan semula bahan
organik yang tidak dapat diurai oleh bakteria lain seperti lignin dan cellulose
n Merencatkan microorganisma berbahaya seperti
fusarium
n Sebagai agen sterilizer
n Sebagai agen mineralization
c.Yis
n
S. cerevisiae, canerda c. utitis,
Sacharomyces
n
Mengolah amino acid dan gula kepada bioaktive
substances seperti hormon, enzim dan probiotik
n
Menggalakkan sel aktif dan perakaran
n Menyediakan
substrat untuk lactic acid bacteria dan actinomycetes
v d. Actinomycetes
n Propinis
bacterium sp, Mikromonospora sp, Streptomyces
n Struktur
actinomcetes adalah perantaraan bakteria dan fungi
n Menghasilkan
antimicrobial dari amino acid dan bahan organik
n Merencatkan
fungi dan bakteria berbahaya
n Meningkatkan
kualiti persekitaran tanah
n
Aspergillus dan penicillium
n
Menghasilkan alkohol, esters dan antimicrobial
substance
n
Mengurangkan bau busuk dan mengawal serangga dan
ulat berbahaya
0 comments:
Post a Comment