Pages

Monday, 7 December 2015




TEKNOLOGI  MEMPROSES 
BOKASHI

Bokashi adalah baja kompos yang menggunakan sisa tanaman dan najis  haiwan yang diperkaya dengan EM  (effective microorganism)


Penggunaan EM dalam bokashi dapat mempercepatkan proses pereputan bahan organik  ( > sebulan)


Bokashi boleh disediakan dalam 2 katergori
a)Aerobik bokashi
  - boleh dihasilkan dalam kuantiti yang besar


  - suhu semasa pengkomposan lebih tinggi 


b) Anaerobik bokashi
-Pembuatanyan sukar kerana memerlukan suasana anaerobik

-Kualitinya lebih sekiranya diproses dengan baik

Contoh Bahan-bahan


lBahan dari tumbuhan- sekam padi, sekam jagung, rumput kering dan sebagainya

lBahan dari haiwannajis haiwan, cengkeram ketam, ikan dan sebagainya

Bokashi sisa buangan
lSampah domestikdaun sayur, kulit buah, kepala ikan dan sebagainya – 25 kg
lDedak – 20kg
lNajis haiwan – 10kg
lRumput kering- 25 kg
lEM dan Molasses – (1:1:100)

KAEDAH PENGGUNAAN BOKASHI
lBaja Asas
Gaul ke dalam tanah semasa penyediaan batas / lubang tanaman
7 – 10 hari sebelum penanaman
Kadar 20 kg/batas (25’ x 4’) atau 2kg/lubang

lBaja Permukaan
Tabur dan gaul di keliling pokok
Pada tanaman buah-buahan setiap 3 bulan
l<1 tahun = 2 kg/pokok
l1 - 3 tahun = 5 kg / pokok
l> 3 tahun = 10 -20 kg /pokok







No comments:

Post a Comment