TEKNOLOGI MEMPROSES
BOKASHI
BOKASHI
Bokashi
adalah
baja
kompos
yang menggunakan
sisa
tanaman
dan
najis haiwan yang diperkaya dengan EM (effective microorganism)
Penggunaan
EM dalam
bokashi
dapat
mempercepatkan proses pereputan bahan organik (
> sebulan)
Bokashi
boleh
disediakan
dalam
2 katergori
a)Aerobik
bokashi
- boleh
dihasilkan
dalam
kuantiti
yang besar
- suhu
semasa
pengkomposan lebih tinggi
b) Anaerobik bokashi
-Pembuatanyan sukar kerana memerlukan suasana anaerobik
-Kualitinya
lebih
sekiranya
diproses
dengan
baik
Contoh Bahan-bahan
lBahan
dari
tumbuhan-
sekam
padi,
sekam
jagung,
rumput
kering
dan
sebagainya
lBahan
dari
haiwan
– najis
haiwan,
cengkeram
ketam,
ikan
dan
sebagainya
Bokashi sisa buangan
lSampah
domestik
– daun
sayur,
kulit
buah,
kepala
ikan
dan
sebagainya
– 25 kg
lDedak
– 20kg
lNajis
haiwan
– 10kg
lRumput
kering-
25 kg
lEM dan Molasses – (1:1:100)
KAEDAH
PENGGUNAAN BOKASHI
lBaja Asas
–Gaul
ke dalam tanah semasa penyediaan batas / lubang tanaman
–7
– 10 hari sebelum penanaman
–Kadar
20 kg/batas
(25’ x 4’) atau
2kg/lubang
lBaja Permukaan
–Tabur dan gaul di
keliling pokok
–Pada tanaman buah-buahan setiap 3 bulan
l<1 tahun = 2 kg/pokok
l1 - 3 tahun = 5 kg / pokok
l> 3 tahun = 10 -20 kg /pokok
No comments:
Post a Comment