TEKNOLOGI MEMPROSES SOS CILI HIDUP
BAHAN-BAHAN:
1. CILI HIDUP - 36.496 KG
2. PES TOMATO - 4 KG
3. TEPUNG JAGUNG DIUBAHSUAI - 5 KG
(MODIFIED CORN STARCH)
4. ASID ASITIK PEKAT (acetic acid) - 800 ML
5. BAWANG PUTIH - 700 ml
6. NATRIUM BENZOAT - 100 gm
7. PEWARNA MERAH (PONCEAU 4 R) - 3 gm
8. GARAM - 4 kg
9. BETIK MASAK - 10 kg
10. AIR - 38.51 LITER
11. GULA - 42.685 KG
ALAT-ALAT YANG DIPERLUKAN
1. PERIUK
2. PENIMBANG
3. BLENDER
4. DAPUR GAS
5. SELINDER PENYUKAT
6. BALDI
7. SENDUK
8. BOTOL DAN TUDUNG
9. LABEL
10. MESEN PENGISAR CILI
CARA PROSES SOS CILI
- BUANG TANGKAI CILI
- BASUH CILI
- MESEN CILI SEHINGGA HANCUR
- MASUK KE DALAM PERIUK
- BUANG KULIT BAWANG PUTIH DAN BASUH DAN BLEND HINGGA HANCUR MASUKKAN KE DALAM PERIUK.
- BUANG KULIT BETIK DAN BUANG BIJI DAN BLEND DAN MASUK KE DALAM PERIUK.
- MASUKKAN TEPUNG JAGUNG, GULA ,PEWARNA DAN PES TOMATO.
- MASUK AIR
- PANASKAN SEHINGGA MENDIDIH.
- MASUKKAN CUKA BILA HAMPIR MENDIDIH . SELEPAS ITU MASUKKAN NATRIUM BENZOAT YANG DILARUTKAN.
- BILA MENDIDIH , MASUKKAN KE DALAM BOTOL YANG TELAH DIPANASKAN SEHINGGA PENUH DAN TERUS TUDUNG.
- SEJUKKAN KE DALAM AIR.
- LEBELKAN.
DIHARAP PEMBACA DAPAT MENGAMALKANNYA.
RESEPI INI SEBAGAI ASAS, PEMBACA BOLEH UBAH SUAI IKUT KESESUAIAN.
PENULIS TELAH MENERIMA RESEPI DARI MARDI PADA TAHUN 80AN.
0 comments:
Post a Comment