TEKNOLOGI MEMBUAT MAKJUN
KHASIAT MAKJUN: UNTUK MENGUBAT SEMUA JENIS PENYAKIT KECUALI BARAH DAN KAYAP
BAHAN-BAHAN:
1. GINSENG - 1/2 ( Setengah) Tahil
2. Madu lebah - 1 Tahil
3. Pulut Hitam - 1 Cupak
4. Biji Lenga Hitam - 4 tahil
5. Ketumber - 1 Tahil
6. Bwang Putih - 4 Tahil
7. Serai - 4 Tahil
8. Halia - 4 tahil
9. Herba - 1 Tahil
10. Jintan Hitam - 1 Tahil
11. Kulit Kayu Manis - 1 Tahil
12. Lada Putih - 1 Tahil
13. Buah Badan - 4 Tahil
14. Kasturi - RM 3.00
15. Kuma-Kuma - RM 3.00
16. Pakki - RM 1.00
17. Unton - RM 1.00
18. Pin Chee - RM 1.00
19. Tong Ko Wei - RM1.00
CARA MEMBUATNYA :
1. Pulut hitam, biji lenga hitam dan ketumber digoreng sangan ( tanpa minyak) sehingga hangit.
.Kemudian dicampurdengan bahan-bahan lain dan dimesin sehingga lumat.
2. Di masak dengan madu lebah dengan api yang sederhana selama 1 jam.
3. Jika perlu untuk tahan lebih lama masukkan sedikit bahan pengawet yang dibenarkan ( Na benzoat)
CARA MAKAN : 2 kali sehari sebesar jari kelingking.
Rujukan : Al Marhum Tuan Guru Hj. Ahmad Bin Jidin,Pengetua
Abjad Malaysia.
Nota kaki:
16. Pak Kei banyak tumbuh di Korea dan wilayah Shanxi dan juga Gansu di China. Akar pak kei yang berwarna kuning pucat ini dipercayai sangat baik for the treatment of poor blood curculation and fatigue. Pak kei juga disebut huang shi dalam bahasa Mandarin.
Unton, pin chee dan tong ko wei tu ada nama lain x? kt mana boleh beli herba ni?
ReplyDelete