Home » » CARA BUAT PULUT KUNING

CARA BUAT PULUT KUNING

Written By Idris on Sunday, 7 December 2014 | 18:32





CARA MEMBUAT  PULUT KUNING


Pulut kuning banyak digunakan dimajlis Perkahwinan . Cara memasaknya memerlukan kemahiran supaya menghasilkan pulut yang berkualiti. Cara memasaknya adalah seperti berikut.

BAHAN-BAHAN:


1. BERAS PULUT - 4 KILOGRAM



2. SANTAN PEKAT - 1 LITER


4. GARAM - 4 SUDU BESAR



5.GULA - 6 SUDU BESAR


6. DEBU KUNYIT - 4SUDU


7. KAPUR - 1/2 SUDU BESAR




8. ASAM KEPING (GELUGUR ) - 3 KEPING.



CARA-CARA


1. BASUH BERAS BERSIH-BERSIH  DENGAN AIR. KEMUDIAN ALIRKAN  DENGAN AIR DAN TOS.

2. RENDAM BERAS DALAM AIR  YANG DICAMPUR DENGAN DEBU KUNYIT, KAPUR DAN ASAM KEPING SELAMA 1 JAM , SUPAYA PULUT YANG DIHASILKAN TIDAK PATAH DAN KELIHATAN BERSINAR.

3. KUKUS PULUT SEHINGGA MASAK

4.BILA PULUT TELAH MASAK, GAUL DENGAN SANTAN YANG TELAH DICAMPUR DENGAN GARAM DAN GULA.

5. UNTUK TAHAN  LAMA, BOLEH KUKUS SEKALI LAGI.

6. MASUKKAN KE DALAM BEKAS DAN BENTUKKAN DENGAN  TANGAN MENGIKUT YANG DIKEHENDAKI.


SUMBER:

ISTERIKU YANG TERCINTA.


0 comments:

Post a Comment