BAHAN-BAHAN
1. NENAS 4 BIJI
2. LABU 2 BIJI
3. BELACAN 0.5 KG
4. DEDAK 10 KG
5. MOLASES -10 KG
6.AIR HUJAN atau AIR MINERAL
20 LITER
7. ISI PERUT LEMBU/KAMBING
(PERUT KITAB) - I BUAH
8. AIR BERAS 10 LITER--DITAPA 3
MALAM ( MASAM)
9. YIS 200 gm ( mauren pan)
10. SUSU LEMBU -10 LITER
CARA:
1. NENAS DIKUPAS KULIT DAN BLEND DENGAN BELACAN DAN MASUKKAN KE DALAM PERIUK.
2. POTONG KECIL-KECIL LABU DAN MASUKKAN KE DALAM PERIUK
3. MASUKKAN DEDAK,MOLASES DAN AIR HUJAN KE DALAM PERIUK.
4.MASAKKAN SEHINGGA LABU MENJADI HANCUR
5.BIARKAN 3 -4 JAM SUPAYA MEDIA BERKEADAAN SEJUK
6. MASUKAN MEDIA KE DALAM TONG BIRU
7. MASUKKAN YIS, SUSU LEMBU, AIR BERAS DAN SUSU KE DALAM TONG BIRU.
8.KACAU RATA-RATA DAN TUTUP DENGAN KEMAS ( TANPA UDARA)
9. BIAR 24 JAM
10. TAPIS DAN SIMPAN DI TEMPAT SEJUK.
MAKA TERHASILKAN......BIM ATAu EM
----SELAMAT MENCOBA--
0 comments:
Post a Comment