SOS CILI BETIK
BAHAN-BAHAN :
1. LADA KERING - 5 KILOGRAM
2. PES TOMATO - 5 KILOGRAM
3. TEPUNG JAGUNG DIUBAHSUAI - 4 KILOGRAM
4. ASID ASITIK PEKAT - 800 MILILITER
5. BAWANG PUTIH - 700 GRAM
6. NATRIUM BENZOAT - 100 GRAM
7. PEWARNA MERAH ( PONCEAU 4 R ) - 3 GRAM
8. GARAM - 4 KILOGRAM
9. BETIK MASAK HANCUR - 10 KILOGRAM
10. AIR - 70 LITER
11. GULA - 42.685 KILOGRAM
CARA PROSES :
1. RENDAM LADA KERING SEHINGGA KEMBANG.
BASUH LADA DALAM BESEN. MASUKKAN KE DALAM RAGA JARANG. SIRAM DENGAN AIR.
DAN TOSKAN .
2. KISAR LADA BERSAMA-SAMA AIR DALAM RESEPI MENGGUNAKAN MESEN PENGISAR LADA SEHINGGA HANCUR.
3.MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN DI ATAS KE DALAM PERIUK MEMASAK. KECUALI NATRIUM BENZOAT DAN ASID ASITIK.
4. PANASKAN BAHAN-BAHAN DI ATAS SEHINGGA HAMPIR MENDIDIH. APABILA HAMPIR MENDIDIH , MASUKKAN ASID ASITIK.
5. APABILA MENDIDIH, MASUKKAN NATRIUM BENZOAT.
6. APABILA CUKUP MASAK, MASUKKAN KE DALAM BOTOL YANG TELAH DI BERSIHKAN DAN DI PANASKAN.
RUJUKAN :
1. INSTITUT PERTANIAN KUALA LIPIS
2. PENGALAMAN PENULIS
3. MARDI
4. JABATAN PERTANIAN
BAHAN-BAHAN :
1. LADA KERING - 5 KILOGRAM
2. PES TOMATO - 5 KILOGRAM
3. TEPUNG JAGUNG DIUBAHSUAI - 4 KILOGRAM
4. ASID ASITIK PEKAT - 800 MILILITER
5. BAWANG PUTIH - 700 GRAM
6. NATRIUM BENZOAT - 100 GRAM
7. PEWARNA MERAH ( PONCEAU 4 R ) - 3 GRAM
8. GARAM - 4 KILOGRAM
9. BETIK MASAK HANCUR - 10 KILOGRAM
10. AIR - 70 LITER
11. GULA - 42.685 KILOGRAM
CARA PROSES :
1. RENDAM LADA KERING SEHINGGA KEMBANG.
BASUH LADA DALAM BESEN. MASUKKAN KE DALAM RAGA JARANG. SIRAM DENGAN AIR.
DAN TOSKAN .
2. KISAR LADA BERSAMA-SAMA AIR DALAM RESEPI MENGGUNAKAN MESEN PENGISAR LADA SEHINGGA HANCUR.
3.MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN DI ATAS KE DALAM PERIUK MEMASAK. KECUALI NATRIUM BENZOAT DAN ASID ASITIK.
4. PANASKAN BAHAN-BAHAN DI ATAS SEHINGGA HAMPIR MENDIDIH. APABILA HAMPIR MENDIDIH , MASUKKAN ASID ASITIK.
5. APABILA MENDIDIH, MASUKKAN NATRIUM BENZOAT.
6. APABILA CUKUP MASAK, MASUKKAN KE DALAM BOTOL YANG TELAH DI BERSIHKAN DAN DI PANASKAN.
RUJUKAN :
1. INSTITUT PERTANIAN KUALA LIPIS
2. PENGALAMAN PENULIS
3. MARDI
4. JABATAN PERTANIAN
No comments:
Post a Comment