Pages

Sunday, 12 June 2016

SOS CILI BETIK SANGAT LAZAT DAN BOLEH DIUSAHAKAN BAGI MENYELSAIKAN MASALAH EKONOMI MELESET.

SOS CILI BETIK



BAHAN-BAHAN :


1. LADA KERING - 5 KILOGRAM






2. PES TOMATO -  5 KILOGRAM











3. TEPUNG JAGUNG DIUBAHSUAI - 4 KILOGRAM










4. ASID ASITIK PEKAT - 800 MILILITER










5. BAWANG PUTIH - 700 GRAM







6.  NATRIUM BENZOAT -  100 GRAM








7. PEWARNA MERAH ( PONCEAU 4 R )  - 3 GRAM
     







8. GARAM -  4 KILOGRAM









9. BETIK MASAK  HANCUR - 10 KILOGRAM








10. AIR - 70 LITER










11. GULA  - 42.685 KILOGRAM








CARA PROSES :

1. RENDAM LADA KERING SEHINGGA KEMBANG.
    BASUH LADA  DALAM BESEN. MASUKKAN KE  DALAM RAGA                           JARANG. SIRAM DENGAN AIR.
    DAN TOSKAN .

2. KISAR LADA BERSAMA-SAMA AIR  DALAM RESEPI MENGGUNAKAN MESEN PENGISAR LADA SEHINGGA HANCUR.


3.MASUKKAN SEMUA BAHAN-BAHAN DI ATAS  KE DALAM PERIUK  MEMASAK. KECUALI  NATRIUM BENZOAT DAN  ASID ASITIK.


4. PANASKAN BAHAN-BAHAN  DI ATAS SEHINGGA HAMPIR MENDIDIH. APABILA HAMPIR MENDIDIH , MASUKKAN ASID ASITIK.


5. APABILA MENDIDIH, MASUKKAN  NATRIUM BENZOAT.

6. APABILA CUKUP MASAK, MASUKKAN KE DALAM BOTOL YANG TELAH DI BERSIHKAN DAN DI PANASKAN.

RUJUKAN :

1. INSTITUT PERTANIAN KUALA LIPIS

2. PENGALAMAN PENULIS

3. MARDI

4.  JABATAN PERTANIAN 

No comments:

Post a Comment