Pages

Monday, 20 June 2016




 TANAMAN KERANDANG   BERKASIAT UNTUK AWET MUDA

Nama  botaninya ialah Carissa Carandas. Amalan memakan buah kerandang adalah baik bagi  mengekalkan  awet muda kerana mengandungi bahan anti oksidan yang tinggi.

CIRI KHAS:
Berasal dari India
Sukar dibiakkan.
Baik untuk membuat bonsai
Baik untuk  pangkasan dedaun
Baik untuk Hedges dan Sempadan
Menarik burung, rama-rama dan lebah
Haiwan tidak akan makan
Berduri 
Sesuai untuk penanaman  di tepi jalan




BUAH KERANDANG  MUDA



BUAH KERANDANG MASAK


BUNGA KERANDANG






Cara menggunakan:


1. Petik beberapa biji buah kerandang yang telah masak.

2.  Buah kerandang yang baharu dipetik, biasanya bergetah.

3.  Kita perlu membersihkannya terlebih dulu.
4. Bagi  menghilangkan  getah yang mungkin terdapat pada buah kerandang yang anda petik tadi. rebuskan buahnya  di dalam air  mendidih.


5. Kemudian, anda jadikan buah kerandang yang telah direbus  sebagai ulam ketika makan
Boleh dimakan bersama nasi, ulam-ulaman serta lauk-pauk lain. Amalkannya selalu secara berterusan untuk kelihatan awet muda.


RUJUKAN :


1.http://petuasejagat.blogspot.my/2010/06/petua-awet-muda-dengan-buah-kerandang.html

2. MASJID RAHIMAH GOMBAK

3. PELATIH IPKL PAHANG


No comments:

Post a Comment