TEKNOLOGI MEMPROSES BEBOLA IKAN
BEBOLA IKAN ADALAH MAKANAN YANG SANGAT DISUKAI RAMAI. BANYAK DIGUNA DALAM MAKANAN HARIAN SEPERTI MEE REBUS. BERIKUT ADALAH ASAS PEMBUATAN BEBOLA IAKAN YANG PENULIS TELAH BERGURU DARI BIRAS, ABANG PA BEKAS PENYELIATUKANG MASAK HOSPITAL JERTEH , BESUT TERENGGANU ,MALAYSIA. SEMOGA RESEPI INI MENJADI PAHALA DI AKHIRAT...AAMIN.
BAHAN-BAHAN :
1. ISI IKAN - 5 KILOGRAM
2. TEPUNG GANDUM (5 %) - 250 GRAM
3. GARAM (2.8%) - 140 GRAM
4.GULA ( 3%) - 150 GRAM
5. POLY PHOSFAT (0.2%) - 10 GRAM
6. BAHAN PERASA CONTOH: MSG (Monosodium glutamate) (0.5%) - 25 GRAM
7. AIR BATU MENGIKUT BANYAKNYA IKAN
CARA PROSES :
1. ISI IKAN DIMASUKKAN KE DALAM AIR YANG SEJUK ( MENGANDUNGI AIR BATU) SUPAYA ISI IKAN MENJADI SEJUK.
2. MESEN DAGING IKAN SEHINGGA HANCUR
3. GAUL SEBATI DENGAN SEMUA BAHAN-BAHAN
4. BULATKAN SEPERTI MEMBUAT ROTI CANAI
5. REBUS DALAM AIR PANAS
6. BUNGKUS
No comments:
Post a Comment