Pages

Thursday, 3 March 2016

MAKANAN HALAL AKAN MEMBENTUK DARAH YANG BERSIH DAN AKAN MENGUATKAN JASAD KITA MELAKUKAN TAAT KEPADA TUHAN YANG ESA.



TEKNOLOGI MEMPROSES BEBOLA IKAN

BEBOLA IKAN ADALAH MAKANAN YANG SANGAT DISUKAI RAMAI. BANYAK DIGUNA DALAM  MAKANAN HARIAN SEPERTI MEE REBUS. BERIKUT ADALAH ASAS PEMBUATAN BEBOLA IAKAN YANG PENULIS TELAH BERGURU DARI BIRAS, ABANG PA BEKAS PENYELIATUKANG MASAK HOSPITAL JERTEH , BESUT TERENGGANU ,MALAYSIA. SEMOGA RESEPI INI MENJADI  PAHALA DI AKHIRAT...AAMIN.


BAHAN-BAHAN :


1. ISI IKAN  - 5 KILOGRAM



2. TEPUNG GANDUM (5 %) - 250 GRAM





3. GARAM (2.8%) - 140 GRAM





4.GULA ( 3%) - 150 GRAM





5. POLY PHOSFAT (0.2%) - 10 GRAM




6. BAHAN PERASA CONTOH:  MSG (Monosodium glutamate)   (0.5%) - 25 GRAM




7. AIR BATU MENGIKUT BANYAKNYA IKAN





CARA PROSES :


1. ISI IKAN DIMASUKKAN KE DALAM AIR  YANG SEJUK ( MENGANDUNGI AIR BATU)     SUPAYA ISI IKAN MENJADI SEJUK.  


2. MESEN DAGING IKAN  SEHINGGA HANCUR

3. GAUL SEBATI DENGAN SEMUA BAHAN-BAHAN

4. BULATKAN SEPERTI MEMBUAT ROTI CANAI

5. REBUS DALAM AIR PANAS

6. BUNGKUS

No comments:

Post a Comment