Pages

Monday, 29 February 2016

TEKNOLOGI MEMPROSES KERPOK LEKOR



BAHAN-BAHAN :

1. ISI IKAN - 12 KILOGRAM




2. TEPUNG SAGU  ( 60%) - 7.2 KILOGRAM





3. TEPUNG UBI (40 %) - 4.8 KILOGRAM



4. GULA (1.5 %) - 180 GRAM




5. GARAM ( 3 %) - 360 GRAM



6.  MODIFIDE CORN STARCH (MCS ) - 36 GRAM



7.AIR BATU - IKUT KE DALAMAN






CARA MEMBUAT : 

1. ISI IKAN DIMASUKKAN KE DALAM AIR BATU

2. MASUKKAN KE DALAM MESEN  PENGHANCUR IKAN




3.MASUKKAN ISI IKAN HANCUR  DAN SEMUA BAHAN-BAHAN LAIN  KE DALAM MESEN PENGAUL



4. GAUL SEHINGGA SEBATI




5. BENTUKKAN PANJANG-PANJANG





6. REBUS









7. GORENG



SELAMAT MENCOBA.....


RUJUKAN:

1. BIRAS KU   ABANG PA

2. MARDI

3. PENGALAMAN PENULIS



No comments:

Post a Comment