TEKNOLOGI MEMPROSES KERPOK LEKOR
BAHAN-BAHAN :
1. ISI IKAN - 12 KILOGRAM
2. TEPUNG SAGU ( 60%) - 7.2 KILOGRAM
3. TEPUNG UBI (40 %) - 4.8 KILOGRAM
4. GULA (1.5 %) - 180 GRAM
5. GARAM ( 3 %) - 360 GRAM
6. MODIFIDE CORN STARCH (MCS ) - 36 GRAM
7.AIR BATU - IKUT KE DALAMAN
CARA MEMBUAT :
1. ISI IKAN DIMASUKKAN KE DALAM AIR BATU
2. MASUKKAN KE DALAM MESEN PENGHANCUR IKAN
3.MASUKKAN ISI IKAN HANCUR DAN SEMUA BAHAN-BAHAN LAIN KE DALAM MESEN PENGAUL
4. GAUL SEHINGGA SEBATI
5. BENTUKKAN PANJANG-PANJANG
6. REBUS
7. GORENG
SELAMAT MENCOBA.....
RUJUKAN:
1. BIRAS KU ABANG PA
2. MARDI
3. PENGALAMAN PENULIS
No comments:
Post a Comment