ASAS PEMBUATAN KEK
BAHAN-BAHAN :
1. GULA PUTIH - 1.5 CAWAN
2. TELUR - 6 - 7 BIJI
3. TEPUNG GANDUM - 2 CAWAN
4. PERASA PANDAN - 1 SUDU TEH
5. PEWARNA HIJAU CAIR - 1 SUDU TEH
6. MAJERIN - 1.5 CAWAN
CARA-CARA :
1. BLEND GULA SAMPAI HANCUR SEPERTI DEBU
2. MASUKKAN KE DALAM BEKAS PENGADUN
3. MASUKKAN MAJERIN KE DALAM BEKAS PENGADUN
4. PUKUL MEJERIN DAN GULA SAMPAI KEMBANG ( MENJADI WARNA PUTIH)
5. BILA GULA TELAH HANCUR, MASUKKAN TELUR SAMBIL DIPUKUL SEBIJI DEMI SEBIJI (JANGAN MASUKKAN SEKALI GUS )..
6. SEDIAKAN GANDUM IAITU 2 CAWAN TEPUNG GANDUM DICAMPURKAN DENGAN BAIKING POWDER DAN DIAYAK SUPAYA SEBATI.
7. SAMBIL PUKUL , SAMBIL MASUKKAN SEDIKIT TEPUNG GANDUM DAN BILA SEBATI MASUKKAN PULA TEPUNG GANDUM SEDIKIT. ULANGI SEHINGGA SEMUA TEPUNG GANDUM DIPUKUL
8. BILA TEPUNG GANDUM TELAH SEBATI ( TANDA SEBATI IALAH BILA DIMASUKKAN SENDUK KE DALAM ADUNAN , DAN SENDUK DI ANGKAT , ADUNAN AKAN TURUN DENGAN CEPAT KERANA ADUNANNYA LIKAT CAIR . INI ADALAH SESUAI.
9. MASUKKAN 1 SUDU PEWARNA HIJAU DAN 1 SUDU PERASA PANDAN SAMBIL DIPUKUL (DIKACAU).
10. KACAU SEKALI LAGI DENGAN SENDUK KAYU
11. MASUKKAN KE DALAM BEKAS (LOYANG) MEMBAKAR DAN MASUKKAN KE DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN SE TINGGI 200 ° C
12. PANASKAN SELAMA 1JAM . ( SETENGAH JAM SELEPAS BAKAR - KEK AKAN NAIK DAN SETENGAN JAM SELEPAS KEK NAIK,AKAN MASAK).
SELAMAT MENCUBA
RUJUKAN :
1. PENGALAMAN PENULIS BELAJAR DENGAN ISTERI
No comments:
Post a Comment