TEKNOLOGI MEMPROSES TAUFU FAH ( TAUHU MANIS )
BAHAN-BAHAN :
A. UNTUK MEMBUAT TAUHU
1. KACANG SOYA - 2 KILOGRAM
2. SIAKO - 50 GRAM
3. TEPUNG JAGUNG / TEPUNG UBI - 100 GRAM
4. AIR - 12 LITER
B. UNTUK MEMBUAT AIR GULA
1. GULA TEBU (ATAU GULA MERAH ) - 1 KILOGRAM
2. DAUN PANDAN - 4 HELAI
3. HALIA - 34 GRAM
4. AIR - 2 LITER
CARA MEMPROSES :
1. KACANG SOYA DIPILIH, DICUCI DAN DIRENDAM DALAM AIR YANG BANYAK ( TENGGELAM KACANG ) SELAMA 4 - 5 JAM.
2. BASUH KACANG, DAN MASUKKAN KE DALAM RAGA JARANG DAN SIRAM DENGAN AIR. TOS KACANG . KISARKAN DENGAN SEBAHAGIAN AIR YANG DISUKAT.
3. AIR DITAMBAH SEHINGGA SUKATAN 1 : 6 ( 1 KILOGRAM BERAT ASAL KACANG : 6 LITER AIR ).
4. PERAH KACANG SOYA DENGAN MESIN PENAPIS ATAU DI TAPIS DI DALAM KAIN NIPIS ( CONTOH KAIN BAWAL ).
5. TAPIS SUSU SOYA DENGAN KAIN NIPIS
6. MASAKKAN SUSU SEHINGGA MENDIDIH DI DALAM PERIUK . APABILA MENDIDIH PERLAHANKAN API SELAMA 15 MINIT.
7. SEMENTARA ITU SAIKO DAN TEPONG DILARUTKAN DI DALAM SEDIKIT AIR. MASUKKAN KE DALAM BALDI UNTUK MEMBEKU. PASTIKAN SIAKO MELEKAT PADA DINDING BALDI.
8. TUANG SUSU KACANG SOYA KE DALAM BALDI DENGAN KEADAAN TETAP..TUDUNG BALDI
9. SEMENTARA ITU MASAKKAN AIR GULA DAN SEJUKKAN.
10. SENDUK TAUHU KE DALAM MANGKUK DAN HIDANG BERSAMA GULA