Pages

Saturday, 14 November 2015




TEKNOLOGI MEMPROSES SERI KAYA


BAHAN-BAHAN :

1. TELUR AYAM   - 10 BIJI

2. SANTAN KELAPA -  3 CAWAN ( DARI 1 BIJI KELAPA )

3. GULA  - 600 gm

4. DAUN PANDAN  - 2 HELAI

5. BAHAN PEMEKAT - TEPUNG JAGUNG - IKUT KEPERLUAN


KAEDAH ;

1.  200 gm GULA DIJADIKAN  GULA HANGUS , MASUKKAN 1  CAWAN  AIR.

2. PECAHKAN  TELUR  DALAM  MANGKUK  DAN MASUKKAN GULA, KACAU HINGGA  SEBATI 

3, MASUKKAN  KE DALAM PERIUK HINGGA MENDIDIH

4. MASUKKAN SANTAN, GULA HANGUS DAN DAUN PANDAN,

5. MASAK HINGGA PEKAT DAN BERKILAT

6. BOTOLKAN

No comments:

Post a Comment