Faedah ß-Carotene
1. Di dapati pada warna pigmen kuning dan oren pada
lobak dan labu .
2. Memperbaiki tahap metabolisme .
Satu proses di dalam tubuh yang mengubah makanan dan minuman yang kita makan menjagi tenaga untuk menjalankan pergerakan.
3. Mengaktifkan sistem imun,memperkuatkan
sistem pertahanan badan.
Sistem imun ialah sistem kekebalan tubuh yang terdiri
dari jaringan organ tubuh, tissu dan sel yang
melindungi tubuh dari musuh:
bakteri, jamur, virus ,parasit dan mikro-organisma
lain. .Sel-sel dari sistem kekebalan tubuh adalah leukosit atau sel darah putih. Leukosit terdiri dari dua jenis utama yang bekerja dalam kombinasi dan menghancurkan organisme serta zat-zat yang menyerang tubuh.
4. Melambatkan proses penuaan dan mencantikkan kulit.
Dengan memakan bahan yang mengandungi Anti Oksida (Contoh : Lobak Merah ) akan menggelakkan radikal bebas dari menyerang sel yang menyebabkan kematian sel.
AGEs singkatan dari Advanced Glycation End Products,
adalah hasil dari rantai reaksi kimiaglikasi
adalah hasil dari rantai reaksi kimiaglikasi
(glikasi adalah ikatan glukosa kemolekul protein atau lemak
tanpa melalui proses pengendalian enzim).
tanpa melalui proses pengendalian enzim).
AGEs berasal dari dua sumber yaitu
1.Makanan yang kita makan
2.Produksi internal dalam tubuh.
Dengan bertambahnya AGEs di dalam tubuh, maka tubuh
kita akan terlihat semakin tua..
5. Mengurangkan penyakit mata kardiovaskular .
Contoh : Penyakit Stroke pada dasarnya merupakan
penyakit yang terjadi akibat menyempitnya pembuluh
darah atau disebut aterosklerosis (penumpukan lemak)
pada dinding arteri pembuluh darah yang membekalkan darah menuju ke otak.
6. Mampu mencegah penyakit berkaitan buah pinggang, tulang,hati, paru-paru dan penyakit kulit.
7. Secara semula jadi tubuh akan menukar beta karotene kepada vitamin A jika diperlukan. Pada masa sama beta karotene bertindak sebagai ejen anti oksida yang melindungi tubuh dari kebanyakan jenis kanser dan penyakit jantung, memperlahankan kemaraan penyakit mata seperti katarak dari merebak
No comments:
Post a Comment