|
||||||
Tumbuhan Ubat-Ubatan
PENGENALAN
Ubatan tradisional adalah ramuan dari
tumbuhan-tumbuhan yang berkhasiat atau dikatakan berkhasiat sebagai ubat. tujuan
perubatan.
JENIS-JENIS TUMBUHAN UBATAN
a. KUNYIT (Curcuma domestica)
Kunyit sebenarnya berasal dari kawasan Asia Tenggara, tetapi sekarang telahpun tersebar di seluruh Asia. Bagi masyarakat Melayu perkataan kunyit dikhaskan kepada kunyit biasa atau nama saintifiknya Curcuma domestica sedangkan jenis-jenis lain diberikan nama temu. Di Malaysia terdapat beberapa spesis kunyit yang liar yang kebanyakannya digunakan sebagai bahan ubatan tradisional.
Antaranya
ialah
·
temu pauh (Curcuma
mangga);
·
temu emas (Curcuma
zeodoria);
·
temu putih (Curcuma auriantica);
·
temu hitam (Curcuma aerugtinosa)
·
temu lawas atau
temu lawak (Curcuma xanthorthiza).
Daripada analisis kimia
rizom kunyit, sebatian-sebatian kimia yang dikenal pasti ialah curcumin yang memberikan warna
kuning, tumereon, zingiberin, dan minyak pati yang terdiri daripada turmerol,
fellandren, kamfer, curcumon dan lain-lain lagi. Kunyit banyak digunakan
sebagai bahan ramuan dalam penyediaan ubat tradisional. Perahan air kunyit
bersama madu lebah dan minyak lenga digunakan untuk menyembuhkan bengkak hati. Kunyit berserta dengan
ramuan-ramuan lain juga digunakan untuk mengubati bengkak gusi, sakit dada dan perut, gangguan haid, dan melancarkan
aliran darah. Sebatian kimia dari kunyit juga telah dibuktikan dapat
digunakan sebagai ramuan penghalau
serangga seperti kumbang beras, anai-anai dan lipas. Kunyit juga didapati
berkesan mencegah pertumbuhan kulat
dan bakteria.
·
TEMU LAWAK (Curcuma xanthorhiza)
Sebagai bahan ubatan tradisional, temu lawak digunakan untuk mengubati
penyakit hati dan demam kuning. Ia juga merupakan ramuan dalam jamu untuk
menyembuhkan demam, sembelit,
melancarkan aliran darah, meransang pengeluaran air hempedu, ubat asma, dan
sakit perut.
Minyak temu ini
digunakan sebagai anti-inflamateri.
Perahan air temu lawak juga dapat merangsang pembentukan susu bagi ibu-ibu yang bersalin.
·
TEMU HITAM (Curcuma aeruginosa)
Contohnya
ia digunakan bersama daun lemundi dan madu lebah untuk mengecutkan rahim bagi
wanita yang bersalin. Rizomnya juga digunakan sebagai ubat cacing,
membangkitkan selera makan bagi kanak-kanak, ia juga digunakan untuk penyakit
kulit, pembersihan nifas, dan beberapa penyakit jangkitan kulit.
·
TEMU PUTIH (Curcuma auriantica)
Air perahan rizom
digunakan untuk membuang angin dalam perut dan merangsang pengeluaran air
hempedu. Ia juga digunakan sebagai bahan ramuan untuk mengubati usus berdarah
(najid berdarah). Tepung temu putih digunakan untuk membuang lemak daripada
perut dan mengubati penyakit keputihan.
·
CEKUR (Kaempferia galanga)
Cekur termasuk di dalam famili halia (zingiberaceal). Ia merupakan tumbuhan herba yang tiada berbatang. Tunas pokok tumbuh terus daripada hujung rizom (umbisi) yang mendatar di bawah permukaan tanah. Biasanya setiap pokok terdiri daripada dua hingga lima helai daun yang tebal berbentuk bujur telur. Bunganya berwarna putih keunguan. Di Jawa, tanaman ini dikenali sebagai kencur.
Cekur
mempunyai banyak khasiat. Rizomnya mempunyai aroma yang lembut. Mengikut
analisis kimia, rizom cekur mengandungi sebatian minyak pati seperti sineol,
borneol, kamphere, asid sinamik dan beberapa sebatia pati minyak yang lain.
Baunya yang tersendiri dapat membezakannya dengan jenis halia yang lain.
Rizomnya
digunakan sebagai bahan ubatan untuk menyembuhkan pelbagai jenis penyakit
seperti kembung perut, batuk, perut memulas, bengkak, muntah, sakit urat
saraf, dan lain-lain. Untuk tujuan tersebut biasanya bahagian rizom akan
dimakan secara segar. Sesetengah orang lebih gemar meminum air perahan rizom
bagi mengubati penyakit-penyakit-penyakit tersebut. Rizom cekur juga banyak
digunakan dalam ramuan jamu yang terdapat di pasaran . Selain itu, kajian
awal untuk menguji keberkesanan ekstrak rizom cekur sebagai ubat mencegah
penyakit lelah telah menghasilkan kesan yang positif. Cekur selalunya
digunakan dengan daun jerangau.
Orang
Melayu zaman dahulu menggunakan rizom cekur, jerangau dan rempah-rempah lain
untuk mengubati demam malaria. Pada peringkat tertentu daun cekur berserta
daun intaran dan garam digunakan untuk menyembuhkan penyakit yang sama. Rizom
cekur, cekur jerangau dan akar bunga susun kelapa juga dijadikan ubat
penyakit resdung. Masyarakat Cina juga banyak menggunakan rizom cekur dalam
ramuan ubat tradisi mereka. Rizom yang matang dibersihkan dan dipotong-potong
sebesar satu sentimeter. Kemudian rizom tadi dilunturkan dengan asap sulfan
selama satu hari sebelum dikeringkan.. Ia digunakan untuk mengubati sakit
gigi, menghilangkan kelemumur dan juga membunuh kutu kepala. Orang Cina juga
percayarizom sebagai bahan penyelera makanan, membuang angin dalam perut,
mengubati sembelit, sakit kepala, dan sebagainya.
Di Indonesia cekur banyak digunakan oleh kaum wanitanya.
Mereka menggunakan cekur dalam semua ramuan ubatan tradisional. Wanita
selepas bersalin menggunakan rizom cekur untuk memanaskan bahagian perut,
bengkak dan kebas otot. Di Filipina rizom cekur digunakan untuk menyembuh
penyakit selesema dengan cara menghidu rizomnya. Air rizom cekur juga
digunakan untuk menyembuhkan luka dalam perut dan sebagai ramuan dalam tonik.
Daripada laporan yang diperolehi nyatalah bahawa cekur merupakan sejenis
tumbuhan ubatan yang paling popular digunakan oleh berbilang masyarakat di
Nusantara.
ASAM JAWA (Tamarindus indica)
Asam jawa tumbuh liar di kawasan barat India dan di benua Afrika bahagian Selatan padang pasir Sahara. Pokok asam telah lama ditanam di negara India dan sekarang boleh didapati di kebanyakan kawasan tropika di benua Asia, Afrika, dan Amerika. Di Malaysia, kita biasa dengan pokok asam jawa yang tumbuh rendang, jarang-jarang melebihi ketinggian 10 m. Daun pokok asam adalah malar hijau serta mempunyai banyak anak daun yang halus. Buah asam jawa tergolong dalam jenis kekacang yang benkok, isinya berketul-ketul dan berwarna perang seperti kayu.
Terdapat beberapa jenis pokok asam, tetapi biasanya ia
dibahagikan kepada dua jenis, iaitu yang masam dan yang manis sedikit. Buah
pokok asam yang manis di makan sebagai manisan. Kandungan gula dalam buah ini
boleh mencapai 40 peratus. Kandungan bahan kimia yang memberi ciri asam pula
ialah asid tartar yang boleh mencapai sehingga 14 peratus. Buah asam jawa
juga mengandungi karbohidrat, protein, dan lemak. Biji asam jawa pula
mengandungi 63 peratus kanji, 14 peratus hingga 18 peratus albuminoid, dan
lebih kurang 6 peratus minyak. Ia dijadikan sumber jelos seperti pektin yang
digunakan dalam pelbagai industri.
Asam jawa dan akar pokok asam jawa digunakan dalam perubatan
tradisional orang Timur untuk menyejukkan badan dan sebagai pelawas buang air
besar. Kayu teras digunakan sebagai pelawas buang air besar dan air kecil,
ubat penyakit hati, dan penawar kurang selesa. Kulit buah dan kulit kayu asam
jawa pula mempunyai kegunaan lain, iaitu sebagai ubat cirit-birit. Ini adalah
kerana kulit buah dan kulit kayu mengandungi banyak tanin, manakala isinya
mengandungi banyak asid tartar. Kulit kayu juga dibuat losyen untuk mengubati
pelbagai penyakit kulit seperti bisul, bengkak, ulser, dan gatal kerana
terkena gigitan serangga.
Air rebusan daun diminum sebagai penawar demam panas. Daun
muda ditumbuk lumat dan ditampal untuk mengubati penyakit reumatisme, luka ,
dan bisul. Daun asam jawa yang dicampur dengan kunyit dan ditumbuk lumat jika
disapu pada bisul, dikatakan boleh mengubatinya. Jus daun muda boleh
mengubati mata merah dengan cara dipanaskan sedikit dan ditapis lalu
dititiskan pada mata berkenaan. Kulit kayu direbus dan air rebusan itu
diminum untuk melegakan lelah. Sememangnya asam jawa mempunyai banyak
kegunaannya dalam perubatan. Selain daripada mengubati penyakit-penyakit di
atas, asam jawa juga boleh mengubati pelbagai penyakit seperti selesema,
gatal kerongkong, disenteri berdarah, batuk, sakit otot, jaundis, cacing
dalam perut, dan cirit birit.
BAWANG PUTIH (Allium sativum)
Bahan kimia yang terdapat pada bawang putih ialah sativine dan allicin. Sativine adalah bahan kimia yang mengandungi daya mempercepat pertumbuhan sel dan pertumbuhan jaringan.
Di samping itu ia meransang susunan saraf dan ia berbahaya
pada ana kecil kerana mungkin mengakibatkan gatal. Allicin pula mempunyai
khasiat antibiotik. Kandungan kimia lainnya adalah: sinistrin, saponin, nicotinic acid dan bersifat hipotensive.
Diallydisulfide sebagai anticacing, yitamin A, vitamin B, C dan vitamin D.
Juga didapati HCN dan fosfor. Bawang putih sebagai antibiotik dapat
memusnahkan bakteria, virus, ameba dan mikroorganisme berbahaya lain. Ia
merupakan antibiotik semulajadi yang kuat. Bawang putih begitu kuat sehingga
ia mampu memusnahkan sebahagian organisme yang tidak dapat dimusnahkan oleh
ubat yang paling kuat. Tetapi tidak seperti ubat biasa, bawang putih tidak
menghasilkan kesan sampingan berbahaya.
Oleh itu, bagi mereka yang menghidap selesema, flu,
cirit-birit berdarah, taun atau penyakit lain yang berjangkit, maka bawang
putih baik untuk kesihatan. Bagi jangkitan dalam telinga, minyak bawang putih
yang dititik ke dalam telinga dikatakan ramuan yang berkesan. Bawang putih
juga dapat mencuci darah dan menyingkirkan bahan beracun, termasuk logam
berat, dari tubuh. Maka tidak diragui bahawa ia boleh membantu pesakit kanser
dan penghidap penyakit serius lain kerana penyembuhan lebih mudah berlaku
apabila darah menjadi bersih. Ia juga dapat membantu kes-kes kanser yang jauh
di dalam tubuh, seperti kanser usus besar, hati, pankreas, prostat, rahim dan
tulang. Bawang putih juga berkesan menentang penyakit jantung (biasanya jenis
yang). Bawang putih mencair dan mencuci serta mengurangkan proses pembekuan
darah.
Ini membolehkan darah mengalir lebih lancar dalam salur darah
yang sebahagiannya disekat oleh himpunan kolesterol. Dengan itu kuranglah
berlaku serangan jantung. Jadi, bawang putih boleh membantu penghidap darah
tinggi, pesakit berkolesterol tinggi dan masalah yang dikaitkan dengan
jantung dan peredaran darah.
.
|
Pages
▼
No comments:
Post a Comment