TEKNOLOGI MEMPROSES KORDIAL PERISA OREN
Contoh KORDIAL OREN YANG DIPROSES
Bahan-Bahan:
1. Gula - 5 kg
2. Air - 4 liter
3. Bahan pengeruh ( Cloudy agent) - 83.5 ml
4. Oren emulsion - 42.5 ml
5. Perasa Oren - 25 ml
6. Sodium Benzoat ( 20 %) - 25 ml
7. Asid Sitrik (50%) - 35ml
8. Gam makanan (CMC) - 11.5 gm
Cara Buat:
1. Rawat air atau guna air yang ditapis
2. Masuk gula ke dalam air
3. Kacau hingga larut
4. Masuk bahan-bahan lain dan kacau sehingga larut
5. Tapis
6. Botolkan
SELAMAT MENCUBA
Contoh KORDIAL OREN YANG DIPROSES
Bahan-Bahan:
1. Gula - 5 kg
2. Air - 4 liter
3. Bahan pengeruh ( Cloudy agent) - 83.5 ml
4. Oren emulsion - 42.5 ml
5. Perasa Oren - 25 ml
6. Sodium Benzoat ( 20 %) - 25 ml
7. Asid Sitrik (50%) - 35ml
8. Gam makanan (CMC) - 11.5 gm
Cara Buat:
1. Rawat air atau guna air yang ditapis
2. Masuk gula ke dalam air
3. Kacau hingga larut
4. Masuk bahan-bahan lain dan kacau sehingga larut
5. Tapis
6. Botolkan
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment