TEKNOLOGI MEMPROSES KEREPEK PISANG BERSIRA
BAHAN-BAHAN
1. PISANG NIPAH - 2 KG
2. MINYAK MASAK - 1 KG
3. GULA PASIR - 1 GELAS
4 AIR - 3 GELAS
5. TEPUNG BERAS - 1/2 (SETENGAH) GELAS
6. GAMBIR - 5 KEPING
CARA-CARA PROSES
1. MASAK GULA, AIR DAN TEPUNG BERAS HINGGA LARUT. KEMUDIAN SEJUKKAN.
2. PISANG DIKUPAS DAN DIHIRIS SATU PERLAPAN INCI (1/8'')
3. RENDAM PISANG YANG TELAH DIHIRIS KE DALAM AIR BERSAMA-SAMA GAMBIR SEHINGGA PERANG SELAMA 2 JAM
4.TOSKAN PISANG
5.PANASKAN MINYAK
6.BILA MINYAK PANAS , GORENG PISANG HINGGA SETENGAH MASAK, ANGKAT DAN CELUP KE DALAM AIR GULA DAN GORENG SEHINGGA KUNING KEEMASAN.
7. TOS DAN SEJUK DAN BUNGKUS
No comments:
Post a Comment