AYAM BAKAR ISTIMEWA
BAHAN-BAHAN:
1. KETUMBAR YANG DIGORENG DULU TANPA MINYAK ( TIDAK SAMPAI HITAM)
2. SERAI BEBERAPA BATANG
3. BAWANG MERAH
4. BAWANG PUTIH
5. HALIA
6. LENGKUAS
7. LADA HITAM
8. BUAH TOMATO
9. AIR SEVEN -UP ATAU SPRITE
10. GARAM
11. SEDIKIT MENISAM /GULA MERAH
12. CUKA SEDIKIT
13. SIKIT SANTAN
CARA BUAT;
1. BLEND SEMUA BAHAN DI ATAS DAN SAPU PADA AYAM ATAU IKAN MERAH/KERAPU
2. PERAP SELAMA 2 JAM
3. BAKAR DALAM OVEN DAN CUCUR REMPAHAN YANG LEBIH PADA AYAM
NOTA; PENULIS BELAJAR DARI MOHD HAIREABD. RAZAK DAN BELIAU BELAJAR DARI EMAK SAUDARANYA YANG MEMBUKA RESTORAN DI THAILAND.
SELAMAT MENCUBA......WASSALAM
No comments:
Post a Comment