Pages

Wednesday, 9 July 2014





AYAM  BAKAR  ISTIMEWA

BAHAN-BAHAN:

1. KETUMBAR YANG DIGORENG DULU TANPA MINYAK        ( TIDAK SAMPAI HITAM)



2. SERAI BEBERAPA BATANG


3. BAWANG MERAH



4. BAWANG PUTIH




5. HALIA




6. LENGKUAS




7. LADA HITAM





8. BUAH TOMATO



9. AIR SEVEN -UP ATAU SPRITE





10. GARAM


11. SEDIKIT MENISAM /GULA MERAH



12. CUKA SEDIKIT






13. SIKIT SANTAN




CARA BUAT;

1. BLEND SEMUA  BAHAN DI ATAS DAN SAPU PADA AYAM ATAU IKAN MERAH/KERAPU
2. PERAP SELAMA 2 JAM
3. BAKAR DALAM OVEN DAN CUCUR REMPAHAN YANG LEBIH  PADA AYAM 

NOTA; PENULIS BELAJAR DARI MOHD HAIREABD.  RAZAK DAN BELIAU BELAJAR DARI EMAK SAUDARANYA YANG MEMBUKA RESTORAN DI THAILAND.
SELAMAT MENCUBA......WASSALAM


No comments:

Post a Comment