Kaedah merawat buah-buahan
Betik
i.
Rawatan Air panas
Buah betik direndam dalam air panas pada dua peringkat
suhu.
Peringkat pertama,
Buah betik direndam selama 30 minit di dalam air suam
bersuhu 42 oC.
Peringkat kedua:
Buah betik direndam selama 20 minit di dalam air bersuhu
49 oC.
Kemudian betik disejukkan di dalam air yang mengalir
selama 20 minit.
ii.
Rendaman racun kulat
Kawalan penyakit akan lebih berkesan apabila betik
direndam dalam racun kulat seperti propikonazol (250 bpj, 5minit), atau
prokloraz (200 bpj, 2 minit). Jumlah racun kulat boleh ditingkatkan sehingga
500 bpj tetapi masa merendam disingkatkan kepada 2 minit sahaja. Rawatan ini
dapat mengawal penyakit semasa penyimpanan terutama bintik berpusar (antraknos
– penyebab penyakit kulat Colletotrichum)
dan busuk pangkal.
Mangga
i.
Rendaman racun kulat
Untuk mengawal penyakit bintik berpusar semasa
penyimpanan dan pemasaran, buah mangga perlu direndam di dalam larutan racun
kulat seperti ampaian benomil yang mengandungi 800 ug/mL bahan aktif selama 5
minit pada suhu 52 oC. Buah kemudian dikeringkan sebelum digred dan
dibungkus.
No comments:
Post a Comment