PENYEDIAAN IMO 5
Anda boleh menggunakan 2 kaedah campuran untuk menyediakan IMO5 :
a. Campuran pertama :-
i. IMO 4 dicampurkan dengan tahi ayam dengan kadar 1 nisbah 10.
Gaulkan campuran dengan air dengan kelembapan 65%,
Pastikan suhu tidak melebihi 70۫ c.
IMO5 boleh digunakan selepas 7-14 hari diperam
Pastikan suhu tidak melebihi 70۫ c.
IMO5 boleh digunakan selepas 7-14 hari diperam
b. Campuran kedua :-
ii. Campurkan IMO 4, tahi ayam dan hampas kacang soya,/
hampas kelapa sawit/jagong/jerami dengan kadar 1:1:15.
Gaul campuran dengan air sehingga kelembapan 65%
Dan suhu tidak melebihi 70۫ c
Campuran ini diperam selama 7- 14 hari sebelum digunakan .
Dan suhu tidak melebihi 70۫ c
Campuran ini diperam selama 7- 14 hari sebelum digunakan .
INGATAN PENTING:
IMO 5 - Adalah bahan yang mengandungi populasi mikroorganisma
yang tinggi kerana ia terdiri dari:-
i. Mikroorganisma yang mampu menggemburkan tanah
ii. Mikroorganisma yang mengolah nutrien dalam tanah
ke bentuk nutrien sedia digunapakai oleh
tanaman.
iii. Mikroorganisma yang mampu meningkatkan daya
tahan tanaman terhada serangan
mikroorganisma pathogenik
(Mikroorganisma yang membawa penyakit)
No comments:
Post a Comment