Pages

Tuesday, 23 June 2015

BAHAN PERAPI TANAH ( Bahagian 1)




  •            Perapian tanah merupakan proses  penambahbaikan                       sifat kimia dan fizikal tanah .

  •    Melibatkan bahan-bahan yang mempunyai fungsi       spesifik .
  •    Masalah utama biasanya melibatkan tanah keras,            tanah berasid dan tanah yang mempunyai KPK yang        rendah .

JENIS PERAPI TANAH

  1. Membaiki Keasidan tanah - kapur
  2. Membaiki keadaan struktur & tekstur tanah – baja organik
  3. Membaiki tahap kesuburan tanah - Zeolite


JENIS PERAPI TANAH



1.0 Membaiki Keasidan tanah


  •    Kapur merujuk kepada kapur debu atau batu kapur atau cecair yang mengandungi kalsium karbonat, kalsium oksida, magnesium karbonat atau magnesium oksida yang digunakan sebagai bahan perapi tanah di dalam bidang pertanian untuk  menaikkan nilai pH (menurunkan keasidan ) tanah.
  •     Kapur terdiri daripada batu kapur yang mengandungi mineral calcite (kalsium karbonat).
  •     Sumber utama calcite adalah daripada organisma marin


1.1        1.1  pH


        pH   tanah -  kepekatan ion H dalam larutan tanah- Jumlah kepekatan H+ dalam tanah
  •     Tanah di Malaysia: sederhana asid ke sangat berasid

        pH <7 – Tanah Asid; pH >7 – Tanah Alkali; pH = 7- Tanah Neutral
        Optima pH: 5.6 – 6.5
        pH di Tropikal disebabkan Al-bertukarganti, asid organik dan sedikit dari H+
Al3+ + H2O → Al(OH)2+ + H+




1.2          KESAN pH KE ATAS TANAMAN

n pH memberi kesan keatas ketersediaan nutrien untuk tanaman
n Kebanyakan nutrien tersedia dengan jumlah optima pada pH 5.5 - 6.5
n pH < 6.0 ; Ca, Mg dan K akan sangat berkurangan
n pH 3 - 5 (asid dan sangat asid): kandungan Al, Fe, Cu, Zn, dan Mn sangat tinggi dan boleh menyebabkan keracunan

n Pada pH sangat rendah Al, Fe dan Mn boleh jadi toksik kepada tanaman kerana mudah larut
n Pada pH terlalu rendah, P boleh terikat sebagai AlPO4 dan FePO4, dan nutrien P tidak tersedia untuk tanaman
n Pada pH terlalu tinggi (alkali) juga menyebabkan kurang P dimana P bertindak dengan Ca untuk membentuk Ca3PO4 (tidak larut)


1.3  CARA MEMBAIKI pH TANAH

·             Tanah asid –  tingkatkan pH dengan tambahkan bahan kapur seperti Ca(OH)2, CaCO3, CaMgCO3 dll
·             Tanah alkali  – turunkan pH dengan memberi belerang (sulfur), asid sulfurik, ferric atau ferrous sulphate, alluminium sulphate
·             Tanah saline-alkali soil (sodic)  dimana pH > 8.5, 

   EC < 4 mS/cm – tambahkan gypsum (CaSO4.2H2O)



Punca Keasidan Tanah

n Disebabkan larut resap tinggi menghilangkan ion bes dan meningkatkan ion H+ ( kadar hujan tinggi)
n Pernafasan akar dan mikrob dalam tanah menghasilkan gas CO2-  bila campur air jadi asid karbonik
n Aktiviti akar serta penguraian bahan organik menghasilkan asid organik
n Pengoksidanan zat bukan organik spt. S & N- asid sulfurik & nitrat
n Tinggi kandungan Al & Fe

n Tanah daripada bahan induk berasid - Cth: granite


Langkah-langkah Sebelum Kerja-kerja Pengapuran Dijalankan


  •       *Tentukan nilai pH tanah
  -bacaan di lapangan/ analisa di makmal
  •             *Dapatkan keputusan analisa pH tanah
   - tentukan sama ada perlu mengapur atau tidak (nilai optiima pH 5.5 - 6.5)
  •            *Jika perlu, tentukan kadar kapur yang diperlukan
    - berdasarkan analisa (jika ada) atau jenis tanah
  • *          Membuat pembelian bahan pengapuran
   -kos, kuantiti, kualiti, pengurusan
  • *             Menyediakan keperluan perlalatan untuk menjalankan kerja-kerja pengapuran

  - Jentera atau tenaga manusia


Rujukan :
AZERI BIN AZAMI , UPPST KUALA TERENGGANU



Friday, 12 June 2015

Keberkatan umur adalah berkait dengan gaya hidup kita. Jika kita banyak ingat kepada Tuhan , Tuhan akan Ingat dan jaga kita.




PETUA PANJANG UMUR 


Alam tanimoden akan menerangkan beberapa  petua supaya dipanjangkan umur (Insyallah) dan 
hidup ditahmati Allah dan disayangi makhluk. Ini adalah modal untuk menjalankan pertanian dan apa sahaja pekerjaam.

Petua pertama :

Lazimkan membuat ibadat di malam hari. Solat  wuduk , solat taubat, solat Tahajjud, solat tasbih ,solat hajat dan solat witir. Buatlah dengan penuh ikhlas dan cinta pada Tuhan.

Pertua Kedua :

Berlaku Warak  - 
iaitu kurangkan makan, 
kurangkan minum
Kurangkan bercakap yang sia-sia


Petua ke dua
- Selalu  dalam wuduk, Terutama bila belajar atau menyentuh buku ilmu atau bekerja 

Petua ke Tiga

- Apabila mula membuat kerja  atau membaca buku/kitab ingat Tuhan



Sumber: Kelas Ilmu di Kuala Lipis .13.6.2015







Thursday, 4 June 2015



TEKNOLOGI PENANAMAN PISANG 


Pisang mengandungi  banyak vitamin. Jika ditanam dengan betul  akan menghasilkan pendapatan yang tinggi. Berikut adalah panduan asas teknologi penanaman pisang. Untuk meningkatkan pertumbuhan eloklah digabungkan penggunaan BIM dan Booster.


JENIS-JENIS PISANG

Malaysia kaya dengan pelbagai jenis pisang, dari sebesar-besar pisang seperti pisang Tanduk hinggalah sekecil-kecil pisang seperti pisang Emas. Terdapat lebih dari 14 jenis pisang yang boleh ditemui dan ditanam di sini. Dalam istilah sainsnya, pisang tergolong dalam Order Zingerberalis, iaitu kumpulan keluarga Musaceae dan genus Musa. Genus Musa boleh dibahagikan kepada dua kumpulan; Eumusa iaitu kumpulan yang boleh dimakan dan Phusocaulis, yang tidak boleh dimakan.

Pisang Embun





Pisang ini juga dikenali sebagai pisang Bunga. Pisang ini berbentuk panjang, pada peringkat permulaannya ianya berwarna hijau dan kemudian berubah menjadi warna kuning pucat. Ianya berkulit tebal dan senang dikupas. Satu tandan pisang Embun yang besar, beratnya boleh menjangkau antara 15 hingga 35 kilogram. Setiap tandan pula mempunyai 7 hingga 9 sikat dengan bilangan 100 hingga 200 biji buah pisang. Manakala setiap sikat pula mengandungi 14 hingga 15 biji buah pisang. Panjang buah pisang ini berukuran 15 hingga 20 sentimeter dan lebarnya 4 sentimeter . Ketinggian pokok pisang jenis ini ialah kira-kira 5 meter .





Pisang Emas




Saiz buah pisang ini adalah kecil tetapi rasanya lazat berbanding dengan pisang jenis lain.

Apabila ianya ranum, buah serta isinya berwarna kuning keemasan . Buah pisang ini mudah lebam dan bertukar menjadi kehitaman. Setiap tandan mempunyai berat antara 7 hingga 9 kilogram, 6 hingga 7 sikat dengan bilangan 100 hingga 150 biji buah pisang. Panjang buah pisang ini bersaiz 9.0 saentimeter dan lebarnya ialah 3.5 sentimeter. Pokok pisang Emas adalah kecil sahaja.




Pisang Rastali





Buah pisang ini bersaiz sederhana. Kulitnya berwarna kuning dan agak kasar. Terdapat bintik-bintik hitam dan coklat di atas permukaan kulitnya serta ianya mudah dikupas. Isinya pula berwarna putih atau krim pucat. Setiap tandan mempunyai berat kira-kira 10 kilogram, 7 hingga 8 sikat dengan bilangan 90 hingga 100 biji buah pisang . Manakala setiap sikat mengandungi 10 hingga 14 biji buah pisang. Panjang buah pisang Rastali ialah kira-kira 12.0 sentimeter dan lebarnya berukuran 3.7 sentimeter.
Terdapat pelbagai jenis pisang yang tumbuh subur di negara kita selain dari tiga jenis pisang yang telah diterangkan. Ianya adalah seperti pisang Berangan, pisang Masak Hijau, pisang Nipah, pisang Raja, pisang Tanduk, pisang Awak dan tidak ketinggalan juga pisang Raja Udang yang dipercayai tidak boleh dimakan.


Pisang Berangan







Sebagai makanan segar. Berat tandan dengan 8-12 sisir ialah 12 –20 kg. Setiap sisir terdapat 12–20 jejari. Saiz buah antara sederhana hingga besar. Panjang jejari diantara 12–18 cm dengan ketebalan 2.5–3.5 cm. Kulit buah agak tebal, mudah dipisahkan dan meninggalkan sedikit talian serabut. Isi tegang, kekuningan oren, wangi, kering dan manis rasanya.




Kaedah Penanaman & Penjagaan Pokok Pisang


Kaedah Penanaman & Penjagaan Pokok Pisang


Pokok pisang amat sesuai ditanam di negara kita dan hasilnya amat menguntungkan jika betul cara penjagaannya dan pisang juga berbuah tidak mengikut musim.

Berikut merupakan kriteria-kriteria yang perlu diambil kira semasa peringkat menanam pisang:

1. Iklim dan tanah:
Keadaan panas dan lembap adalah paling sesuai untuk tanaman pisang.  Ia boleh ditanam di atas jenis tanah yang dalam, ringan serta rata.  Secara umumnya, suhu optimum antara 25oC-30oC sesuai untuk tanaman pisang.  Suhu yang rendah akan memberi kesan yang negatif kepada pertumbuhan batang, daun dan melewatkan kematangan pokok.  Jangan tanam di atas tanah yang bertakung air.

Tanah bertekstur lempung berpasir dan keadaan tanah adalah peroi sesuai untuk pisang.  Keadaan permukaan tanah yang sesuai hingga beralun iaitu kecerunan kurang 12%.  Pisang tidak sesuai ditanam di tanah yang mempunyai halangan terhadap pertumbuhan akar seperti tanah padat, lapisan batu, paras air tinggi, gambut dan lapisan asid.

Untuk pertumbuhan yang baik, pokok pisang sangat memerlukan cahaya yang terbuka.  Jika terdapat naungan, pertumbuhan batang palsu akan berlarutan dan pokok bertambah tinggi.  Tempoh kematangan juga akan berlarutan dari keadaan biasa.

Suhu yang terlalu tinggi serta pendedahan cahaya yang berpanjangan akan mengakibatkan kelecuran pada buah.  Tiupan angin turut mempengaruhi pertumbuhan pokok.  Angin yang kuat boleh merosakkan daun dan mematahkan pucuk serta merendahkan mutu hasil buah.  Penanaman pisang tidak digalakkan di kawasan yang terdedah kepada tiupan angin melebihi 15 km/jam.


2. Bahan tanaman:

Ada tiga jenis sulur untuk digunakan sebagai bahan tanaman:-


Sulur Dara    
Sulur Pedang
Sulur Payung
-    Akar akar sudah terbentuk
-    Tegap, subur dan baik untuk dijadikan benih.
-    Umbi kecil dan lebar, akar dan batang lemah.

Namun kini, penanaman pisang digalakkan menggunakan KAEDAH TISU KULTUR bagi mengelakkan penyakit MOKO yang disebabkan oleh sejenis bakteria yang nama saintifiknyaadalah Ralstonia Solanacearum E.  Penyakit ini berjangkit ketika memotong sulur untuk dijadikan bahan tanaman (perpindah melalui parang, cangkul dan merebak melalui tanah).  Kaedah tisu kultur dapat mengelakkan penyakit malah pokok lebih sihat dan buah yang lebih berkualiti.



3. Sistem Penanaman:

  • Tanaman Tunggal. Diusahakan untuk pengeluaran secara komersil dan bekalan berpanjangan.  Jarak tanaman ialah 2.5 m x 2.5 m dengan kepadatan 1,600 pokok sehektar.  Pada jarak 3 m x 3 m kepadatan mencapai 1,100 pokok sehektar.
  • Tanaman Selingan.  Pisang ditanam bersama tanaman kekal, seperti getah, kelapa sawit, koko dan durian sebagai tanaman selingan sebelum pengeluaran hasil daripada tanaman utama.  Sebaris pisang dengan jarak 3 m x 3 m dengan kepadatan 700-900 pokok sehektar dapat ditanam antara barisan kelapa sawit atau pokok getah dan juga pokok buah-buahan yang bersesuaian.

4. Cara penanaman:
Gali lubang sebesar 45 cm x 45 cm x 60 cm (1.5 x 1.5 x 2 kaki).  Gaul tanah lapis atas dengan 11-14 kg. baja organan dan 125 gm baja fostat.  Digalak menggunakan Baja Bio King bagi membiak mikrob untuk menyuburkan tanah ketahap maksima.  Jarak tanaman ialah antara 3 m x 3 m hingga 3.6 m x 3.6 m.

5. Pembajaan:
Pembajaan dilakukan secara ditabur sekeliling pokok atau dimasukkan ke dalam parit yang digali sedalam 5 cm.  Pembajaan menggunakan sistem poket juga biasa digunakan.  Poket atau lubang sedalam 15 cm digali sejauh dalam lingkungan semeter daripada pangkal rumpun atau pokok pisang.

Dalam sistem tanaman pisang secara tunggal, adalah disyorkan pisang ditanam dengan kaedah sistem tanaman berbatang tunggal atau single stem kerana sistem ini sesuai bagi pekebun pisang yang mementingkan berat tandan dan kualiti buah khususnya untuk eksport.  Dalam sistem berbatang tunggal ini, hanya pokok induk dibiar tumbuh dari mula hingga peringkat berbuah (satu generasi sahaja).  Anak-anak sulur yang tumbuh dibuang semuanya bermula pada 3-4 bulan selepas menanam dan diulangi membuangnya setiap 6-8 minggu sekali sehingga permulaan musim menuai.  Apabila 60% keluasan kawasan telah dituai, pemangkasan menyeluruh dilakukan untuk memilih satu anak sulur sahaja pada setiap rumpun untuk dijadikan ratun dan yang selebihnya dibuang.  Pemilihan pokok ratun ini adalah berdasarkan kepada ketinggian sulur (70-100 cm) dan yang didapati tumbuh di umbisi utama.

Sementara itu sistem yang sesuai bagi tanaman selingan adalah seperti dihuraikan dalam pemangkasan sulur atau dengan mengguna kaedah sistem berbatang dua.  Sistem ini bermaksud pada setiap masa serumpun pisang mempunyai dua batang pokok iaitu pokok yang akan berbuah dan anak sulur. Dalam sistem ini sulur yang dipilih adalah ketika pokok induk mula mengeluarkan bunga iaitu 8 bulan selepas ditanam bagi pisang berangan dan 6-7 bulan bagi pisang mas.

6. Pengurusan Air:
Pokok pisang memerlukan air sebanyak 8-12 liter sehari.  Biasanya pisang tidak dibekalkan dengan pengairan tetapi ia mendapat bekalan air dari simpanan dalam tanah atau dari air hujan.  Pemasangan sistem pengairan untuk tanaman pisang melibatkan kos yang tinggi.  Sistem pengairan boleh dilaksanakan sekiranya permintaan pasaran pisang yang banyak dan pulangan yang boleh menguntungkan.


7. Pemangkasan Sulur:
Aktiviti membuang sulur yang tidak dikehendaki dengan tujuan menjarakkan penuaian hasil dalam satu-satu rumpun serta memastikan hasil dan mutu buah tidak terjejas akibat persaingan dalam permakanan.  Pemangkasan peringkat awal dilakukan dengan memilih dan membiarkan satu pokok induk dan satu sulur, di peringkat pokok berumur 3 bulan bagi pisang emas dan 4 bulan bagi pisang berangan.  Seterusnya sulur-sulur lain dipangkas secara berjadual iaitu 3-4 minggu sekali dan dipilih serta dikekalkan satu lagi sulur pada umur 8 bulan bagi pisang emas dan 9 bulan bagi pisangan berangan.  Cara pemangkasan yang mudah ialah menggunakan pisau tajam untuk memotong sulur pada aras tanah.


8. Cantasan Pelepah:
Pelepah tua dan berpenyakit perlu dicantas dengan menggunakan pisau tajam dari peringkat awal penanaman.  Pelepah tersebut perlu dikumpulkan di suatu lokasi yang ditentukan diantara barisan tanaman pisang.


9. Menyokong Pokok:
Pokok yang condong perlu ditongkat dengan kayu atau buluh untuk menahan pokok pisang daripada tumbang atau patah tengkok kerana batang tidak dapat menampung buah yang berat.


10. Pembungkusan Tandan Pisang:
Langkah awal untuk mengawal mutu buah pisang ialah dengan membungkus tandan pisang.  Pembungkusan dapat mengelak gigitan serangga pada buah, geseran dengan daun atau kayu penyokong.  Juga dapat mengelak buah dari calar atau lebam semasa penuaian, pengumpulan dan seterusnya pengangkutan ke rumah pembungkusan.

Sebelum pembungkusan, jantung perlu dipotong terlebih dahulu.  Tandan buah dibungkus dengan menyarung sehingga melepasi sisir utama dan diikat kemas.  Pada penghujung tandan dibiarkan sarung plastik berlebihan menutupi kesemua sisir pisang. Penandaan perlu dibuat selepas pembungkusan supaya tarikh penuaian dapat ditentukan semasa penebangan.


11. Kutipan Hasil:
Pisang akan berjantung dalam masa 7-10 bulan selepas ditanam.  Pisang Mas biasanya mengambil masa enam hingga tujuh bulan untuk berjantung dan buah boleh dikutip lapan minggu kemudian.  Pisang Berangan pula berjantung anggaran sembilan bulan selepas menanam dan buah boleh dikutip dalam masa 11-12 minggu kemudian.  Bagi mengelakkan buah tercedera, tebang pokok pisang kira-kira 0.5 meter dari tandan buah.  Potong sedikit-sedikit, sementara sebelah tangan   lagi memegang tandan pisang agar buah tidak terhempas di tanah.




Rujukan: http://busolutionagrotek.blogspot.com/2013/02/kaedah-penanaman-penjagaan-pokok-pisang.html