Pages

Saturday, 30 May 2015








RAHSIA MINYAK ZAITUN




Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai serangan terhadap penyakit. Minyak ini dikenali di pasaran sebagai 'Virgin Olive Oil'. 




CARA MEMAKAN MINYAK ZAITUN


1. Mengambil secara berterusan sekurang-kurangnya sesudu 2 kali (23 gram) sehari (pagi sebelum sarapan,  dan malam sebelum tidur).

2. Campurkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam setiap masakan.

3. Untuk menghilangkan parut bekas jerawat di muka, ratakan campuran dua sudu teh minyak zaitun pada muka, biarkan selama dua atau tiga jam dan kemudian barulah dicuci.

4. Untuk menghilangkan parut pada anggota lain di badan, ratakan campuran tiga sudu teh minyak zaitun pada anggota terlibat, biarkan selama dua jam,kemuadian barulah dicuci.

5. Jika boleh gunakan dalam masakan menggantikan minyak masak kelapa sawit.

6. Tambahkan dua sudu makan minyak zaitun ke dalam masakan berminyak, bersantan, berlemak/kolesterol tinggi (kambing, lembu, kerbau atau udang). Kesemua lemak akan menjadi sisa tanpa diserap ke dalam badan. 


Kandungan minyak zaitun


Mengandungi pelbagai komponen bioaktif seperti asid lemak, vitamin, komponen mudah meruap, komponen larut air dan serpihan mikroskopik buah zaitun . 


Asid lemak merupakan kandungan utama minyak zaitun terdiri dari 
asid linoleik, asid oleik,  dan sedikit asid linolenik.

Asid oleik merupakan salah satu asid lemak dari jenis tidak tepu mono, merangkumi 55 hingga 85 peratus kandungan minyak zaitun.

Kajian menunjukkan bahawa asid oleik dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, kanser dan penuaan dan bagus untuk bayi dalam kandungan.

Asid oleik dan linolenik adalah dari jenis asid lemak tidak tepu poli yang menganduingi Omega 6 dan Omega 3. NisbahOmega 6:Omega 3 dalam minyak zaitun menepati nisbah yang disarankan untuk orang dewasa selain turut membantu mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular.

Kandungan peroksida atau antioksidan yang tinggi di dalam minyak zaitun berfungsi menentang pengoksidaan oleh radikal bebas dan oksigen reaktif di dalam badan kita.

Ia juga mengandungi sterol tumbuhan yang menghalang badan daripada menyerap kolesterol berlebihan di samping kaya dengan vitamin E yang terbukti baik untuk kesihatan kulit.

Kualiti sesuatu minyak zaitun ditentukan oleh kandungan asid bebas dan peroksida di dalamnya.

Menyedari minyak zaitun mengandungi banyak manfaat untuk manusia, Dr. Yahya menghasilkan produk berasaskan minyak zaitun menggunakan jenama Laleli.

Beliau bersama keluarganya turut mengendalikan makmal Duzen yang terkenal di peringkat antarabangsa dalam membekalkan perkhidmatan analisis kesihatan dan alam sekitar selama lebih 29 tahun.

Dr. Yahya yang juga pakar kesihatan dari John Hopkins adalah pemilik makmal tersebut dan juga pemilik ladang serta kilang pemprosesan zaitun moden di Turki.

Syarikatnya, Laleli Olive Oil Establishment, mengeluarkan produk berasaskan zaitun dan diedarkan secara eksklusif di Malaysia oleh pengedar tunggal iaitu Thye Huat Chan Sdn. Bhd.

Laleli dengan moto "bukan sekadar minyak biasa" memasarkan rangkaian produk untuk kecantikan, minyak masak dan minyak kesihatan.






Thursday, 28 May 2015







TEKNOLOGI  MEMPROSES SOS CILI HIDUP

BAHAN-BAHAN:

1. CILI HIDUP -  36.496 KG




2. PES TOMATO - 4 KG




3. TEPUNG JAGUNG DIUBAHSUAI  - 5 KG
     (MODIFIED CORN STARCH)


4. ASID ASITIK PEKAT (acetic acid) - 800 ML




5. BAWANG PUTIH - 700 ml




6. NATRIUM BENZOAT -  100 gm



7. PEWARNA MERAH (PONCEAU 4 R) - 3 gm




8. GARAM - 4 kg


9. BETIK MASAK - 10 kg
10. AIR - 38.51 LITER



11. GULA -  42.685 KG




ALAT-ALAT YANG DIPERLUKAN


1. PERIUK

2. PENIMBANG


  


3. BLENDER



4. DAPUR GAS





5. SELINDER PENYUKAT







6. BALDI




7. SENDUK

8. BOTOL  DAN TUDUNG




9. LABEL





10. MESEN PENGISAR CILI





CARA PROSES SOS CILI


  • BUANG TANGKAI CILI 
  • BASUH CILI
  • MESEN CILI SEHINGGA HANCUR
  • MASUK KE DALAM PERIUK
  • BUANG KULIT BAWANG PUTIH DAN BASUH DAN BLEND HINGGA HANCUR MASUKKAN KE DALAM PERIUK.
  • BUANG KULIT BETIK DAN BUANG BIJI DAN BLEND DAN MASUK KE DALAM PERIUK.
  • MASUKKAN TEPUNG JAGUNG, GULA ,PEWARNA DAN PES TOMATO.
  • MASUK AIR 
  • PANASKAN SEHINGGA MENDIDIH.
  • MASUKKAN CUKA BILA HAMPIR MENDIDIH . SELEPAS ITU  MASUKKAN NATRIUM BENZOAT YANG DILARUTKAN.
  • BILA MENDIDIH , MASUKKAN KE DALAM BOTOL YANG TELAH DIPANASKAN SEHINGGA PENUH DAN TERUS TUDUNG.
  • SEJUKKAN KE DALAM AIR.
  • LEBELKAN.


DIHARAP PEMBACA DAPAT MENGAMALKANNYA.
RESEPI INI SEBAGAI ASAS, PEMBACA BOLEH UBAH SUAI IKUT KESESUAIAN.
PENULIS TELAH MENERIMA RESEPI DARI MARDI PADA TAHUN 80AN.









Wednesday, 27 May 2015




MENANAM  POKOK  JAGUNG DI DALAM POLIBEG


BAHAN-BAHAN:

1. BIJI BENIH JAGUNG
2. TANAH CAMPURAN - 3 : 2 : 1 ( TANAH: SEKAM PADI: PASIR)
3. POLIBEG BERSAIZ BESAR
4. PANCANG
5. TALI RAFIA

CARA:

1. ISI TANAH CAMPURAN DI DALAM POLIBEG

2. TANAM BIJI BENIH JAGUNG KE DALAM POLIBEG

3. SIRAM  DENGAN AIR 

4. BIARKAN  2- 3 POKOK/LUBANG

5. MASUKKAN BAJA kimia BILA POKOK BERUMUR 1 BULAN. atau siram dengan Baja Booster.


RUJUKAN :
Penulis mendapat pengalaman dari Guru Agama (Ustaz Zakaria bin Omar di Kampung Penjom, Kuala Lipis)

Friday, 22 May 2015




CARA MENGATASI  MASALAH  LEMAH  TENAGA BATIN

BAHAN-BAHAN:

1. DAUN, AKAR ATAU BATANG POKOK MEMALI






CARA-CARA:


  • CINCANG BATANG ATAU AKAR POKOK MEMALI
  • CAMPUR DENGAN DAUNNYA
  • MASUKKAN KE DALAM AIR , REBUS SEHINGGA AIR KERING SEPERTIGA BAHAGIAN
  • MINUM SETIAP HARI

Monday, 18 May 2015





MERAWAT  PENYAKIT KAYAP CARA KE DUA

BAHAN-BAHAN  DAN LESUNG BATU :

1. DAUN BAKAWALI




2. BERAS



3. LESUNG BATU







CARA:

1. TUMBUK  DAUN BAKAWALI DI DALAM LESUNG BATU




2. MASUKKAN SEDIKIT BERAS




3. TUMBUK BERAS BERSAMA DAUN BAKAWALI SEHINGGA            LUMAT





4. TAMPAL DI TEMPAT YANG DITUMBUHI PENYAKIT




    
nota:
1. Untuk mendapat keberkatan, baca Alfatihah 1kali dan selawat 10 kali.
2. Selepas tampal didapati  terasa sejuk, menunjukkan berjaya
3. Penulis belajar dari  penuntut (Tasya) yang berasal dari Tanah Merah, Kelantan.

Tuesday, 5 May 2015

CARA BUAT MINYAK ANGIN. SANGAT BERFAEDAH





CARA MEMBUAT MINYAK ANGIN


KHASIAT :

Untuk urut-mengurut, lenguh, kebas, lumpuh, digigit binatang berbisa, kembong perut, sakit perut dan lain-lain  sakit di bahagian luar badan.


 BAHAN-BAHAN :

1. LENGKUAS




2. SERAI




3. HALIA




4. JINTAN HITAM




5.HALIA BARA



6. CEKOR





7. JERANGAU






8. LADA HITAM





9.BAWANG PUTIH





10. KULIT POKOK GELENGGANG





11. SEGALA JENIS RUMPUT







12. KUNYIT TERUS







13. MENTHOL




14. KAPUR BARUS






15. MINYAK KAYU PUTIH





16. WINTERGREEN








CARA PROSES:

Semua jenis ubi, daun dan batang disediakan sebanyak 10 gram tiap-tiap satu. Terlebih dahalu dikeringkan dan dimesin hingga menjadi serbuk baru dimasak dengan bahan utama iaitu  satu minyak kelapa atau kelapa sawit dengan api sederhana selama 3 jam. Tapis dan botolkan.