Pages

Wednesday, 26 November 2014





JUS KELAPA MADU


Bahan :

1. Isi kelapa Muda ( Tidak terlampau lembut dan tidak terlampau keras)       -    300 g ( 1 biji)





2. Air Kelapa muda  -  400 ml




3. Susu Cair -  1 Sudu besar





4. Madu - 4 Sudu besar





5.  Air gula - 50 ml






6. Ketulan Ais - Ikut Keperluan







Cara Penyediaannya :

1. Kisarkan isi kelapa, air kelapa, susu cair dan madu

2. Campurkan air gula dan kacau rata. Tambahkan air jika perlu

3. Masukkan ketulan ais




Nota :


  • Resipi ini menghasilkan 2 cawan atau 500ml
  • Kandungan tenaga ialah 333.59 kcl/250 ml
  • Kandungan Vitamin C ialah 16.78 mg /250ml



Wednesday, 12 November 2014




CARA TUT (MARKOT)  TERBAHARU


CARA:

1. PILIH DAHAN YANG MEMPUNYAI DAUN  YANG TELAH MATANG DAN TIDAK               MELAMPAI KE BAWAH







2. JERUT DENGAN DAWAI SAMPAI KE BAHAGIAN KAYU DI BAWAH MATA TUNAS







3. BALUT DENGAN PEATMOST







4.BUNGKUS DENGAN PLASTIK














5.IKAT KEMAS









6.BILA BERAKAR, POTONG DAN  TANAM DALAM POLIBEG